Izvor:
27.10.2017 u 01:01
0

BEOGRAD: Večeras je počeo 13. Svetski kongres perinatalne medicine!

U Beogradu je večeras počeo 13. Svetski kongres perinatalne medicine (WCPM), najveći te vrste na svetu na kojem učestvuje 2000 lekara iz celog sveta.

Oni će tokom naredna četiri dana razmenjivati iskustva iz oblasti zdravlja fetusa, bebe i majke tokom i nakon trudnoće.

Na kongresu je rečeno da polovina trudnih žena na svetu ne dobije adekvatnu negu tokom celog toka trajanja trudnoće, a da svakoga dana na svetu čak 830 žena umre usled komplikacija u trudnoći.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović istakla je da je za građane Srbije ovaj događaj u Beogradu od izuzetnog značaja kako bi se razmenila iskustva svetskih stručnjaka koja će zatim moći da se implementira u zdravstveni sistem Srbije.

– Za vladu i građane Srbije ovaj događaj je od izuzenog značaja jer 2.000 stručnjaka koji se bave perinatologijom i neonatologijom borave u Srbiji. Razmena iskustva stručnjaka je veoma potrebna za budućnost naše zemlje, istakla je Ðukić Dejanović.

Predsednik Svetskog kongresa perinatalne medicine izjavio je za da će u naredna četiri dana 2000 gostiju i 200 predavača, najboljih iz oblasti medicine koja se bavi majkom, detetom i fetusom obraditi brojne teme na radionicama i panelima.

– Pravimo mrežu sa najkompetentnijim doktorima iz sveta kako bismo rešili najveći problem u ovoj oblasti , smrtnost fetusa. Taj problem nije prisutan samo u zemljama manjih prihoda već raste i u zemljama poput Amerike, objašnjava predsednik Svetskog kongresa perinatalne medicine.

Kaže da postoji u svetu tridesetostruka razlika u smrtnosti beba u različitim delovima sveta.

– Zato pokušavamo da vidimo šta je kod nas problem i da smanjimo šansu da naše bebe pate i budu što zdravije, kaže predsednik Svetskog kongresa perinatalne medicine, i navodi da se srpsko zdravstvo u oblasti perinatologije i neonatologije nalazi u daleko boljem položaju nego što je to slučaj bio u godinama ranije.

– Danas smo znatno bolji nego pre pet godina, ali moramo još mnogo toga da uradimo, opominje.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da je kongres u Beogradu jedan od najvećih medicinskih događaja u ovom momentu u svetu.

Naše zdravstvo je bolje pozicionirano od osam zemalja članica Evropske unije, podsetio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i rekao da srpsko zdravstvo danas ide, kako ističe, krupnim koracima ka evropskoj porodici zdravstva.

U poređenju sa regionom, smatra da srpska medicina, posebno perinatologija i neonatologija, nalaze se na vrhu.

Stručnjaci su u uvodnom obraćanju na kongresu istakli da čak tri četvrtine smrti beba na svetu nastaje usled komplikacija izazvanih infekcijama pre i nakon porođaja, dok se 15 miliona beba u svetu rodi prerano uz komplikacije.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter