28°C

Beograd

HERCEG NOVI: Gosti iz Srbije među najbrojnijima!

Građani Srbije su među najbrojnijima turistima na hercegnovskom primorju, a samo prošle godine bilo ih je 15.286 u kolektivnom smeštaju.

Kako je rekla Natalija Terzić iz Turističke organizacije Herceg Novog, trend rasta gostiju iz Srbije se nastavlja, a kako kaže, oni najviše borave u hotelskom smeštaju na bazi polupansiona i to u predsezoni.

Veliko interesovanje postoji, kako je rekla, i za privatni, odnosno apartmaski smeštaj, a osim gostiju iz Srbije Herceg Novi posećuju i turisti iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, Poljske, zapadne Evrope.

- Ove godine TO je napravila nove aranžmane od tri, pet i sedam noćenja sa doručkom. Možete da dobijete po ceni 30 evra za tri noćenja ili pet noćenja po ceni od 45 evra - rekla je Terzić i podsetila da je e turistička taksa od ove godine povećana sa 0,90 centi na jedan evro.

Prema njenim rečima, ove godine se očekuje bolja sezona nego prethodne budući da je u predsezoni bilo 289 odsto turista više nego prošle godine.

Osim plaža Herceg Novi je poznat po festivalima ali i drugim turističkim atrakcijama, a jedna od njih je kuća nobelovca Ive Andrića koju je on napravio za svoju suprugu Milicu.

- Otvorena je prošle godine, u međuvremenu su započete rekonstrukcije koje će se nastaviti nakon sezone, u oktobru, a tokom sezone će biti upriličene za posetu. Ona je uvrštena u gradsku pešačku turu koja vezuje Njegoševu školu, gradski zavičajni muzej Mirko Kovinović i kuća Ive Andrića - rekla je Terzić.

Još jedna od atrakcija Herceg Novog je i etno selo Žlijebi u brdu Luštica, udaljeno 13 kilometara od centra Novog.

Kako kaže vlasnik sela Nikola Sikimić selo je napravljeno od kamena, a jedna od specifičnosti je što kuće imaju kamene krovove.

U okviru sela nalaze se muzej, sušara, pečenjara rekao je Sikimić.

- Redovno dolaze gosti iz Srbije, naši Novljani, ali i gosti iz Ekvador, Južne Afrike, SAD, Engleske - rekao je Sikimić.

Svima njima, po želji se objašnjava istorija sela, ali i služe tradicionalnih specijalitet, rekao je on.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar