19°C

Beograd

MIHAJLOVIĆ : Srpski sport protiv nasilja nad ženama!

Kampanji protiv nasilja nad ženama koju u okviru "16 dana aktivizma” zajednički realizuju Koordinaciono telo za rodnu ravnorpavnost, na čijem je čelu potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, i kompanija Možart pridružile su se i nacionalne lige u fudbalu, rukometu i odbojci.

Kako je saopšteno iz kabineta Mihajlovićeve, više od 500 sportista ovog vikenda poslalo je jasnu poruku da je nasilje nad ženama nedopustivo.

- Nasilje nad ženama, kao ogroman društveni problem, zahteva da se uključimo svi u njegovo rešavanje. Izuzetno je značajno što su uz nas u ovoj borbi sportisti, koji predstavljaju važne uzore mladima. Ako znamo da je 1,7 miliona žena u Srbiji, dakle gotovo svaka druga, preživela neki oblik nasilja, a da ih je 28 ubijeno samo ove godine, onda je jasno da nam treba široka društvena akcija da ovaj problem rešavamo. Da ne zatvaramo oči pred nasiljem, da nasilnike prijavljujemo, da javnost osvestimo o kakvoj pošasti je reč - izjavila je Mihajlovićeva.

Kompanija Možart saopštila je da se bori protiv nasilja nad ženama više od decenije kroz donacije Sigurnoj kući, zapošaljavanjem žrtava nasilja, besplatnim obezbeđivanjem objekata Sigurne kuće i podseća da su 70 odsto zaposlenih u kompaniji žene i da čine čak 40 top menadžmenta.

- Partneri smo najvažnijim institucijama srpskog sporta i saradnja s Vladom Srbije u promovisanju rodne ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama je prirodno proistekla iz našeg dugogodišnjeg društveno odgovornog rada. Smatramo da je aktiviranje tri nacionalne lige najpopularnijih sportova na svetu jako velika stvar i da smo sada poslali glasno poruku da je zlostavljanje žena nedopustivo i da nasilje moramo svi prijaviti - izjavila je Koviljka Lončar, generalna direktorka u Možartu.

Nakon fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan koji su u okviru Lige šampiona i Lige Evrope podržali kampanju, kao i večitih rivala u košarci i ragbiju, kampanju protiv nasilja nad ženama podržali su rukometaši, odbojkaši i fudbaleri svih prvoligaških klubova u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar