26°C

Beograd

SAMO TRI ZEMLJE USPELE DA NAPRAVE VAKCINU, MEĐU NJIMA I SRBIJA: Torlak posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa!

Beogradski Institut "Torlak" posle 15 godina proizveo je novu vakcinu protiv sezonskog gripa "torvaks flu".

Od 14 zemalja koje su učestvovale u projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da naprave tu vakcinu.

Vakcina iz "Torlaka", koja je na proveri u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa.

Kada stigne odobrenje Agencije, sledi registracija, a sledeće jeseni počeće imunizacija, ne francuskom, već domaćom vakcinom, koja je namenjena populaciji od 18 do 65 godina.

To znači da u slučaju pandemijskog gripa, "Torlak" može da proizvede i tu vakcinu, u količinama koje su potrebne Srbiji.

Do sada su vakcine stizale iz Francuske i Amerike, od sledeće godine u domove zdravlja stizaće iz laboratorije u beogradskom naselju Kumodraž.

Vršilac dužnosti direktora "Torlaka" Vera Stoiljković ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine, u zavisnosti od sojeva koje preporuči SZO.

- Jednom osvojena tehnologija u proizvodnji vakcina je osvojena tehnologija i ona će se nadalje ponavljati. Sojevi će se menjati u skladu sa potrebama, odnosno sojevima koje daje SZO - navela je Stoiljkovićeva.

U specijalnoj laboratoriji u "Torlaku" u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza.

Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine kako bi se prilagodila starijoj populaciji.

"Torlak" nije od 2004. godine proizvodio vakcinu protiv gripa.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar