7°C

Beograd

Photo: wikipedia/printscreen

Izvor: Kurir.rs

EKONOMSKE MERE DRŽAVE DAJU REZULTATE: Već 22.000 radnika VRAĆENO NA POSAO!

Posle borbe za ljudske živote sledi ona za očuvanje radnih mesta i ekonomije, kaže predsednik Aleksandar Vučić. Država pokriva minimalac za svakog zaposlenog, a poslodavac preostali deo plate.

Posle najave ekonomskih mera države, već je između 21.000 i 22.000 radnika vraćeno na posao, a nakon borbe za ljudske živote tek će uslediti bitka za očuvanje radnih mesta i ekonomije, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao i da je stanje u našem budžetu bolje od nekih drugih zemalja, što potvrđuju i kreditne agencije.

NAJNOVIJE O KORONA VIRUSU

KINESKI LEKARI PREPORUČUJU: Zbog neodgovornosi uvesti policijski čas 24 sata!

VESIĆ: Zavod za biocide sutra počinje testiranje na koronu

RUSI VEĆ DEZINFIKOVALI 65.000 KVADRATA! GAK "Narodni front" i "Dragiša Mišović" bezbedni! (GALERIJA, VIDEO)

DOKTOR TIODOROVIĆ O PONAŠANJU VIRUSA LETI PA PORUČUJE: "OD JUNA ĆEMO ŽIVETI NORMALNO"

MINISTARSTVO ZDRAVLJA OBJAVILO STATISTIČKE PODATKE: Ovaj pol više umire od korone u Srbiji! (GALERIJA)

NOVI PRESEK STANJA BROJA OBOLELIH OD KORONA VIRUSA: Novoobolelih 284, 7 umrlih!

EVO KAKVO JE STANJE U BOLNICAMA: Ovo je broj zaraženih lekara!

- Ono što će biti problem jeste to što su prihodi sve manji, jer niko ništa ne radi, sem javnog sektora i strateške proizvodnje - rekao je predsednik.

Vučić je ukazao i da je malo koja zemlja predvidela tako sveobuhvatne i sektorski dobro postavljene ekonomske mere, pa smatra da će Srbija brže i lakše izaći iz krize.

I ministar finansija Siniša Mali navodi da je za povratak radnika na posao bilo ključno predstavljanje državnog paketa pomoći, a posebno ističe to što će država da pokrije minimalac za svakog zaposlenog, a poslodavac ostalo.

- Država će svakom radniku isplatiti oko 750 evra, odnosno nešto više od 90.000 dinara, i tako sprečiti otpuštanje radnika. Poslodavac nema obavezu da plaća kredite i finansijske lizinge, poreze i doprinose za zarade i akontaciju za porez na dobit za 2020. Jedini uslov da to dobije jeste da nije otpustio više od 10 odsto radnika, što će se proveravati kroz poresku prijavu - kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ

KURC: Ove godine nema godišnjeg odmora, putovanja će izgledati drugačije

"CITOKINSKA OLUJA": Evo šta ubija zaražene koronavirusom

Italija priprema mere za "drugu fazu" epidemije

JAKE REČI SINA DIREKTORA BOLNICE U KOSOVSKOJ MITROVICI: "Kada biste videli ono što vidim ja, kunem se, ostali biste kod kuće!"

NIKODIJEVIĆ: Punktovi po čitavom gradu od sutra, preuzmite sredstva za dezinfekciju

Podsećajući da je državni paket ekonomskih mera pomoći „težak“ 5,1 milijardu evra, što je polovina godišnjeg budžeta, s obzirom na to da će kriza izazvana epidemijom koronavirusa trajati tri meseca, Mali je otkrio i šta će se desiti ako vanredno stanje bude duže potrajalo.

- Ako kriza potraje duže od tri meseca, izaći ćemo sa novim paketom mera. Svima je u interesu, državi i bankama, da nam privreda ne stane - ističe Mali.

On je ponovio da će najveći teret preuzeti država, Fond za razvoj, ali i da su banke te koje mogu da dođu do svakog preduzeća pošto imaju infrastrukturu po Srbiji.

- Država staje iza toga, a banke treba da iskoriste svoje znanje. Podrška privredi mora da se pruži odmah, već danas. Do petka izlazimo sa celim pravnim okvirom - kaže Mali.

Brzi oporavak

OČUVATI KAPACITETE

Siniša Mali kaže da ovakav obim programa pomoći privatnom sektoru retko koja zemlja ima, budući da iznosi 11 odsto BDP.

- Cilj programa mera je da posle krize ostanu netaknuti proizvodni kapaciteti, da se ne zatvaraju fabrike i da ljudi ne ostanu bez posla, kao i da u što kraćem periodu preduzeća dođu do nivoa proizvodnje koji su imali do pre samo mesec dana - kazao je on i dodao da bi Srbija, po projekcijama, na kraju 2021. mogla da ostvari privredni rast veći od sedam odsto.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar