11°C

Beograd

Photo: TWITTER

Izvor: KURIR

NEOBIČNA POJAVA: Sneg na Antarktiku je postao ZELEN

Naučnici su napravili prvu veliku mapu mikroskopskih algi na antarktičkom poluostrvu, koje cvetaju širom površine leda koji se topi, dajući mu zelenu boju i potencijalno stvarajući izvor hranjivih sastojaka za druge vrste, pišu mediji.

Britanski tim koji stoji iza ovog istraživanja veruje da će se cvetanje algi proširiti u budućnosti jer globalno zagrevanje stvara povoljne uslove za njihov rast.

U nekim delovim Antarktika ovi jednoćelijski životni oblici su toliko gusti da je sneg pozeleneo i može se videti iz svemira, navodi se u studiji objavljenoj juče 

Biolozi Univerziteta Kembridž i Britanske antarktičke agencije proveli su šest godina proučavajući alge u tom području, koristeći se satelitskim i podacima sa terena. Rezultat toga je mapa koja će se koristiti kao osnova za procenu brzine kojom se beli kontinent pretvara u zeleni zbog klimatskih promena.

OVO MORATE ZNATI

RASPADA SE NATO! Povlače se potpisi sa sporazuma!

SADA JE SVE JASNO! Bil Gejts PATENTIRAO KORONU JOŠ 2018!

AMERIKA SE SPREMA ZA RAT! Noćas testirali MOĆNO LASERSKO ORUŽJE! (VIDEO)

OVO NEĆE PROĆI! SPREMAJU NAPAD NA SRBE! Provaljen PODLI PLAN Prištine i Podgorice

KRISTIJAN UDARIO NA MARIĆA Ovo je žestoki momak poručio legendi novinarstva (VIDEO)

Naučnici su već otkrili da su alge oformile bliske veze sa sićušnim gljivičnim sporama i bakterijama.

- To je zajednica. Ovo bi potencijalno moglo oformiti nove habitate. Na nekim mestima, to će biti početak novog ekosistema – izjavio je Met Dejvi sa Kembridža, jedan od autora studije.

On je rekao da je njihova mapa algi nedostajući deo slagalice o ciklusu ugljenika na Antarktiku. Na njoj je identifikovano 1.670 različitih cvatova algi, koji zajedno pokrivaju područje veličine 1,9 kvadratnih kilometara, što je jednako “rezervoaru ugljenika” od oko 479 tone godišnje, što je opet ekvivalent emisije štetnih gasova iz 875.000 automobila u Velikoj Britaniji.

Rezervoar ugljenika je prirodni rezervoar koji apsorbuje više ugljenika nego što ga otpušta i tako smanjuje koncentraciju CO2 u atmosferi.

Najviše algi – skoro dve trećine – pronađeno je na malim, niskim ostrvima oko poluostrva, koja su pretrpela rekordne povišene temperature. Manje ih je bilo u hladnijim, južnijim regionima.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti