18°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

JOKSIMOVIĆ: Uspešno završeno predsedavanje Srbije JJI!

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Jadransko-jonska makrostrategija za Srbiju i ostale države učesnice sa Zapadnog Balkana od velikog značaja i da predstavlja jedno od podržavajućih formata približavanja Zapanog Balkana Evropskoj uniji, i uopšte procesu evropskih integracija.

Ministarka Joksimović je danas je sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kopredsedavala i bila domaćin ministarskog sastanka Strategije Evropske unije za jadransko-jonski region (EUSAIR), a učestvovala je i na sastanku Saveta Jadransko-jonske inicijative.

Ona je istakla važnost i posvećenost ciljevima Strategije, posebno u postpandemijskom periodu, imajući u vidu da potencijalni projekti podržani iz ove Strategije mogu značajno ublažiti posledice pandemije po ekonomije i društva svih učesnica, bilo da su punopravne članice EU ili su u procesu pridruživanja EU.

Kao Nacionalni koordinator za IPA fondove, ona je posebno ukazala na to da su zajedničko planiranje i koordinisano finansiranje kroz ovakve inicijative neophodni za održivi i ubrzani razvoj regiona.

Ono što može biti dodatni podstrek i veza je i najavljeni Ekonomski investicioni paket za region koji će EK predstaviti na jesen, a koji će upravo obuhvatiti projekte iz oblasti transnacionalnih mreža - energetika, transport, digitalizacija, Zelena agenda, kao i održivi turizam, naglasila je Joksimović.

Dodala je da je to ujedno i prilika da zajednički kroz Jadransko-jonsku strategiju identifikujemo projekte koji će doprineti ekonomskom povezivanju na dobrobit regiona, a najviše naših građana.

Joksimović je podvukla da je današnji sastanak posvećen i postizanju saglasnosti oko sadržaja ministarske deklaracije koja ima za cilj da usmeri sprovođenje Strategije u narednih godinu dana.

PROČITAJTE I OVO

RAZVEZAO JEZIK! Najveći estradni makro progovorio kome je podvodio starlete i uspešne žene

BRUTALNI UBICA PRED SUDIJOM Ovo su detalji monstruoznog ubistva maćehe

NORVEŠKI AMBASADOR POSLAO JAKU PORUKU: Norveška i Srbija udruženim snagama protiv nepravde

TUGA! DANAS JE SAHRANA DEČAKA KOJEG JE UBILA STRUJA: Ne znamo kako ćemo dalje bez Leona

U AUTU DVA PUTNIKA A ZA LEČENJE 2.100 EVRA: Evo koja pravila u Grčkoj stvarno važe, a šta je potpuna NEISTINA

Deklaracijom se, pored ukazivanja na važnost daljih napora za minimalizovanje uticaja pandemije Kovid-19 na sisteme zdravstvene zaštite i zdravlje građana, uz obnovu društveno-ekonomskih kretanja u jadransko-jonskom regionu, posebno podvlači potreba da prioriteti Strategije budu uključeni u proces planiranja fondova EU u narednom sedmogodišnjem budžetskom periodu, ne samo u regionu Zapadnog Balkana, već i u državama članicama EU.

Kao kruna predsedavanja, pored ministarskog sastanka, ovog meseca bilo je planirano i održavanje petog plenarnog foruma Strategije u Beogradu, koji je trebalo da ugosti više od 500 učesnika iz svih država regiona.

Uzimajući u obzir da zbog pandemije nije bilo moguće održati forum u u predviđenom terminu, Joksimović je izrazila nadu da će Srbija uz podršku Evropske komisije i slovenačkih partnera, koji od 1. juna preuzimaju predsedavanje ovom regionalnom inicijativom, održati Forum tokom predsedavanja Slovenije, odnosno do kraja ove godine.

Zajedno sa ministrima zemalja jadransko-jonskog regiona i sa predstavnicima Evropske komisije razmotreni su konkretni rezultati jednogodišnjeg predsedavanja Srbije ovim inicijativama.

Kao zemlja u zaleđu Jadranskog i Jonskog mora, Srbija je, u proteklih godinu dana, posebnu pažnju posvetila povezivanju regiona u oblasti saobraćaja i energetike, promovisala zajedničko kulturno nasleđe koje čini ovaj region atraktivnom turističkom destinacijom, kao i intenzivniju saradnju mladih.

Učesnice Jadransko-jonske inicijative su Srbija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Italija, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i San Marino, podseća se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti