20°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

JANKOVIĆ PROTIV KOLEKTIVNOG IMUNITETA KRAĆIM PUTEM: Nije sigurno ni da bi bilo brže, ali bi bila bi skuplja mera!

Imunolog dr Srđa Janković izjavio je da ne podržava sticanje kolektivnog imuniteta na korona virus "kraćim putem".

- Mi se nadamo da sada dostižemo vrhunac ovog talasa, kako god ga zvali. Moram da kažem da ne savetujem i ne podržavam da se prečicom ide ka kolektivnom imunitetu, a nije sigurno ni da ćemo ga dosegnuti brže ako se više ljudi zarazi. To bi bila skuplja mera - rekao je Janković.

On je dodao da se može reći da je popuštanje mera koje nije bilo apsolutno, nego je zamenjeno preporukama, a tada je epidemiološka situacija to dopuštala, bilo varljivo jer je virusa bilo dovoljno da se omogući novo razbuktavanje.

Janković je rekao da se svaka zemlja suočila sa tim u sličnim uslovima. Govoreći o jačini virusa dr Janković je istakao da je očigledno da on nije oslabio i ukazao da novo pogoršavanje nastupa već sada, a većinom je bilo očekivano na jesen.

PROČITAJTE I:

IZVORI ISTIČU: Grčka najverovatnije u ponoć zatvara granice za srpske turiste!

BIĆE DRUGI, TREĆI, I ČETVRTI TALAS KORONE! Lekar iz Birmingema UPOZORIO, evo ko je prvi na udaru!

HIRURG SRĐAN MIJATOVIĆ O RADU U URGENTNOM CENTRU U DOBA KORONE: Kakva je budućnost laparoskopije!

VIRUS SE ŠIRI! EPIDEMIJMA U RASINSKOM OKRUGU BRZO NAPREDUJE: Za 24 sata i 11 novih bolesnika!

LJAJIĆ UPOZORIO: "Moj prijatelj je umro od kovida, a imao je 3 negativna testa"

- Količina virusa koja se unese jeste bitna, to je jedan od faktora. Drugi faktor koji je dominantan je put zaražavanja, okupljanja gde je veći broj ljudi, te zbog toga ima više mladih među obolelima. Rizične grupe i faktori rizika za nekoga, pod istim uslovima, veći rizik imaju hronično oboleli -objasnio je Janković.

On je istakao da ono što možda najviše plaši u vezi sa virusom je element neizvesnosti, odnosno, da i neke zdrave osobe zbog neke predispozicije mogu da dođu u teško stanje ako se zaraze.

Kada je reč o vakcini, Janklović istakao da je verovatno neće biti još najmanje godinu do godinu i po dana. Pored korona virusa, na jesen preti opasnost i od sezonskog gripa, a Janković ukazuje da je vakcinacija "apsolutno poželjna" kada je reč o sezonskom gripu.

Na pitanje o mogućoj izolaciji Beograda, Jankovih je parafrazirao izreku svog učitelja dr Radovanovića "na ljutu ranu ljuta trava", izražavajući nadu da rana neće biti toliko ljuta, odnosno da neće zahtevati zatvaranje.

- Kada zapreti gubitak života koji bi po strahoti nadmašio zatvaranje grada, onda je to racionalna odluka - istakao je Janković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar