31°C

Beograd

Photo: PIXABAY.COM

Izvor: tanjug

JEDNIM KLIKOM DO LIČNIH PODATAKA: Na eUprava građanima dostupni podaci iz 20 evidencija!

Građanima su na Portalu eUprava dostupni lični podaci iz čak 20 elektronskih evidencija i registara, saopštila je danas Kancelarija za informacione tehnologije i dodala da građani imaju i mogućnost da pogledaju i provere svoje podatke i da nadležnim institucijama prijave ukoliko oni nisu tačni.

Građanima su dostupni lični podaci iz matičnih knjiga rođenih i venčanih, podaci o ličnoj karti, pasošu, prebivalištu, državljanstvu, boravištu, privremenom boravištu u inostranstvu, biračkom mestu, vozačkoj dozvoli, registraciji vozila, oružju, navodi se u saopštenju.

Takođe, dostupni su podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog geodetskog zavoda, PIO fonda, Poreske uprave i lokalnih poreskih administracija.

Registrovani korisnici koji se prijavljuju na Portal eUprava uz korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata mogu da pristupe podacima iz svih 20 elektronskih evidencija i registara, korisnicima koji se prijavljuju sa dvofaktorskom autentikacijom dostupan je veći broj evidencija, dok korisnicima koji se prijavljuju korisničkim imenom i lozinkom dostupna je samo jedna evidencija, navodi Kancelarija.

Funkcionalnost Portala eUprava pomaže daljem razvoju eUprave u Srbiji i naročito implementaciji Centralnog registra stanovništva, jer su građani u prilici da lako provere tačnost i kompletnost svojih podataka i da se po potrebi obrate nadležnoj instituciji kako bi se ti podaci ažurirali.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti