31°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Blic.rs

DOBRA VEST: U ovu zemlju ide 15 odsto srpskog izvoza

Nakon žestokog pada uzrokovanog pandemijom korona virusa, nemačka industrija ponovo dobija porudžbine, raste i potrošnja, ali se petina preduzeća i dalje bori za opstanak.

Nemačka industrija je u maju ponovo dobila znatno veći broj porudžbina, nakon što je zbog korona krize doživela slom. Prema podacima Savezne službe za statistiku, broj porudžbina je za 10,4 procenta bio veći nego u aprilu, prenosi Dojče vele.

Ali, ako se brojke uporede na godišnjem nivou, to je i dalje drastičnih 29,3 procenta manje nego 2019. godine.

Poređenje sa periodom pre krize pokazuje koliko je korona opteretila industriju: još uvek je 30 odsto manje porudžbina nego u februaru, a kada je reč o autoindustriji porudžbine su se prepolovile. Unutar Nemačke, industrija je u maju primila 12,3 odsto više porudžbina nego u aprilu, a iz inostranstva je takođe stiglo 8,8 procenata više porudžbina. Iz evrozone je bilo čak 21 odsto više porudžbina, što je znatno veće povećanje nego van zone evra.

OVO MORATE ZNATI

ČUVENI PEDIJATAR IZGUBIO BITKU SA KORONOM: DECENIJAMA JE LEČIO DECU SRPSKIH POLITIČARA

STAHOVITA EKSPLOZIJA NA VOJNOM BRODU: Požar guta američku krstaricu, mnogo povređenih! (FOTO, VIDEO)

REKTORKA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA PORUČUJE: Moramo da naučimo da živimo i radimo s koronom

LETO PONOVO U SRBIJI: Spremite majice sa kratkim rukavima

PAKLENI PLAN: Hoće da unište Srbiju po svaku cenu

Posebno je povećan broj porudžbina kapitalne robe, poput mašina.

Ministarstvo privrede je saopštilo da je industrija već prošla najnižu tačku recesije i pritom posebno ukazalo na automobilsku branšu i porast porudžbina u maju za 40 procenata. Ukupno gledano, to je i dalje veoma nizak broj porudžbina, posebno iz inostranstva van evropskog kontinenta.

Ali, najgore je iza nas - komentariše Tomas Gicel, glavni ekonomista lihtenštajnske VP banke, ali dodaje da dobri podaci ne bi trebalo da zavaraju da kriza nije ni blizu kraja. Jer, brzo širenje virusa u SAD ne sluti na dobro. A delom još uvek prekinuti međunarodni lanci snabdevanja sigurno će ostaviti negativan uticaj na duže staze. "Nemačka industrija će još duže vreme osećati posledice virusa", smatra Gicel.

SVE O SPORTU

SRPSKI AS DANAS NA VELIKOM ONLAJN SASTANKU O US OPENU: Ameri mole Noleta da dođe u Njujork

CRNO-BELI POČINJU PRIPREME U STAROJ BAZI: Tri testa do starta nove sezone

MONTEVIDEO JE ISTINITA BAJKA: Danas je tačno 90 godina

Poboljšalo se i raspoloženje potrošača. Barometar potrošnje, koji je objavilo Trgovinsko udruženje Nemačke (HDE) u julu je povećan na 96,3 boda, što je približno isto stanje kao u aprilu, dok je taj podatak za jun bio manji - 93,5 boda. Slične podatke su objavili Nemačka razvojna banka (KfW), kao i Ifo institut iz Minhena u svom barometru o stanju firmi srednje veličine: poslovna klima kod preduzeća srednje veličine u junu je značajno porasla, a i veliki koncerni polaze od toga da je najgore iza njih. Ali, ipak je raspoloženje prilično daleko od onog pre pandemije.

Prema Ifo institutu, 21 odsto ili svako peto preduzeće u Nemačkoj smatra da mu je ugrožen opstanak u korona krizi. Zato se u narednim mesecima ne isključuje talas nesolventnosti. Eksperti kažu da su posebno pogođene firme koja pružaju usluge, od kojih se 27 odsto izjasnilo da su ugroženi.

Posebno klimava situacija je u turističkim agencijama i tur operaterima: 85 odsto njih je u strahu za ekonomsku egzistenciju. Kada je reč o firmama koja nude smeštaj, njih 76 odsto je u strahu za ekonomski opstanak, a u gastronomiji 67 procenata. Ali, i 55 odsto kreativnih radnika, umetnika i zabavljača smatra da im je egzistencija ugrožena, upozorava Ifo institut. U trgovini se 18 odsto anketiranih firmi oseća ugroženo, najviše trgovci u maloprodaji.

U industriji se ugroženim oseća 17 odsto firmi, a tu je posebno pogođena metalska industrija sa 53 procenta, kao i tekstilna industrija sa 38 procenata.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar