8°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

ZORAN ĐORĐEVIĆ O NOVOM PRAVILNIKU: Postoji i LIČNA ODGOVORNOST zaposlenih

Pravilnik o preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije stupio je na snagu 11. jula, a poslodavci imaju rok od mesec dana da donesu plan primene mera.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je želja Vlade Srbije i resornog ministarstva da se unapredi bezbednost i zdravlje na radu.

- Pravilnik smo zajedno radili sa poslodavcima i sindikatima, sa ciljem da tokom pandemije imamo veću bezbednost zaposlenih -  rekao je Đorđević za medije i dodao da je Ministarstvo za rad donelo mere istog dana.

Pravilnikom je predviđeno da se odrede lica koja će biti odgovorna za bezbednost i zdravlje na radu, a da je obaveza poslodavca da obezbedi bezbedan rad, da tamo gde je moguće, manje radnika bude u jednoj prostoriji, da obezbedi dezinfekciona sredstva.

OVO MORATE ZNATI

ČUVENI PEDIJATAR IZGUBIO BITKU SA KORONOM: DECENIJAMA JE LEČIO DECU SRPSKIH POLITIČARA

STAHOVITA EKSPLOZIJA NA VOJNOM BRODU: Požar guta američku krstaricu, mnogo povređenih! (FOTO, VIDEO)

REKTORKA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA PORUČUJE: Moramo da naučimo da živimo i radimo s koronom

LETO PONOVO U SRBIJI: Spremite majice sa kratkim rukavima

PAKLENI PLAN: Hoće da unište Srbiju po svaku cenu

Obaveza poslodavca je, kako je rekao ministar, da se obezbede validne informacije za zaposlene, da prate mere koje predlažu Ministarstvo zdravlja i epidemiolozi i da se u skladu sa tim ponašaju.

- Važno je da taj plan ima algoritme po kojima će zaposleni da se ponašaju u slučaju pojave ili simptoma pojave korone ili bilo koje zarazne bolesti kako i na koji način se rešava ta sitruacija i kako se ponašaju zaposleni u toj situaciji -  naglasio je Đorđević.

On je naveo da postoji i lična odgovornost zaposlenih kako treba da se ponašaju.

Đorđević kaže da cilj ministarstva nije da se kažnjavaju poslodavci i zaposleni, već da će inspekcije imati savetodavnu ulogu, kako bi nivo zaštite podigli na najviši zaštitni nivo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar