0°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

POVEĆANJE minimalnih primanja! Evo koliko će IZNOSTI MINIMALAC iduće godine?

Pregovori socijalnih partnera o visini minimalne cene rada u sledećoj godini mogli bi da počnu polovinom meseca, kažu predstavnici sindikata.

Oni ostaju pri stavu da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošackom korpom, dok je svega 15 odsto poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju Unije poslodavaca Srbije, spremno da prihvati povećanje.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković kaže  da bi prvi sastanak u vezi minimalne cene rada u 2021. mogao da bude održan polovinom avgusta i da u tom sindikatu pripremaju predlog ali da su generalnog stava da minimalac treba da prati minimalnu potrošačku korpu ili da bude bar približznog iznosa imajući u vidu okolnosti.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe.

Potpredsednik S S S S Duško Vuković, ističe da taj sindikat ostaje pri stavu da treba da se izjednači minimalna cena rada sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara.

- Sa tim predlogom ćemo nastupiti u ovogodišnjim pregovorima, iako neće biti lako usaglasiti očekivanja- rekao je Vuković i dodaje da bi i Vlada Srbije kao partner u dijalogu trebalo da izađe sa svojim stavom o visini cene rada, a ne samo sindikati i poslodavci.

Istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da se čak 85 odsto privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15 posto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Unija je istraživanje sprovela prošle nedelje, a takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatlijvo.

Ta razllika je kako objašnjavaju rezultat pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

OVO MORATE ZNATI

Dr Predrag Kon: BOLESNO DETE NE SME DA SE POJAVI u ŠKOLI! (VIDEO)

Medicinska škola "Dva heroja" PRESTAJE DA BUDE KOVID BOLNICA!

DEFINITIVNO, JEDNO IME JE POSEBNO IZNENADILO! U Skupštini Srbije formirano je sedam poslaničkih grupa!

IMAJU RAZLOG: Grci neće u Hrvatsku!

Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti.

Kratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika, navode.

U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 radnika i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

Konačna odluka o ceni rada u idućoj godini trebalo bi da bude doneta do polovine septembra.

SAZNAJTE JOŠ

PRIPREMITE SE! Marić dočekuje prvog čoveka Amerike u Srbiji!

UHAPŠEN MANIJAK IZ NIŠA: Gurao telefon ženama ispod haljina pa slikao, one nisu znale!

TUČA NA ULICI: Pobegli iz kafića da ne bi platili račun, zaboravili telefon pa je NASTAO KARAMBOL!

NEKA MU JE VEČNA SLAVA: Pedeset godina je besplatno lečio siromašne, TUŽNO kakav je kraj DOČEKAO!!

MAJSTORI PROFITIRAJU: Cena rušenja zida u stanu 1.000 evra!

Od 1. januara ove godine cena rada u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, što je za 11, 1 odsto više nego što je minimalac iznosio u 2019. godini (27.022 dinara).

Procenjuje se da oko 350.000 radnika u Srbiji na minimalcu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar