9°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Kurir.rs

SMRTONOSNI TROMB U PLUĆIMA USLED KORONAVIRUSA: Evo kako se zaštiti!

Virus kod brojnih pacijenata napada i koagulativni sistem, te se učestalo javljaju tromboza i embolija koje mogu da prouzrokuju i moždani i srčani udar Koronavirus, osim što zahvata pluća, kod velikog broja pacijenata, naročito u drugom naletu, napada i koagulativni sistem, pa se tako kod njih učestalo javljaju tromboze i embolije.

Ove komplikacije kod nekih pacijenata mogu izazvati plućnu emboliju, moždani ili srčani udar, a oni mogu dovesti i do smrti.

OVO MORATE ZNATI: 

IMA ŽRTAVA! Teška saobraćajna nesreća na auto-putu Beograd-Niš!

LEKARI IZNENAĐENI! Beba iz Vranja nasledila mamina antitela!

UŽASNO! Ilegalni migranti upali u kuću pa je ZAPALILI!

HOTI: Uskoro izveštaj o prisustvu srpske žandarmerije u Karač!

Stručnjaci kažu da je od izuzetne važnosti da pacijenti, čak i nakon izlečenja od kovida 19, redovno rade skener i laboratorijske kontrole koje uključuju i vrednosti D-dimera!

Tromb posle bolnice

- Početkom jula cela porodica je dobila koronu, a najpre smo jedna ćerka i ja smešteni u kovid bolnicu Čigota na Zlatiboru, gde su pacijenti s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. Povremeno sam bio na kiseoniku, a ćerka nijednom. Desetak dana po izlasku iz bolnice, još sam imao upalu pluća koja se baš sporo povlači, a ćerka ne. Međutim, ona je imala nekoliko dana temperaturu oko 37. Po savetu lekara iz kovid ambulante radili smo i D-dimer, analizu iz krvi koja ukazuje na povećano zgrušavanje krvi i sumnju na tromboemboliju pluća, odnosno na tromb u plućima. Rezultati D-dimera njoj su bili povećani, a meni u granicama normale. Ipak, oboje smo uradili skener i ispostavilo se da oboje imamo tromboemboliju pluća - priča  L. M. sa Zlatibora.

Odmah su smeštni u užičku bolnicu.

- Srećom, to je bilo na manjim krvnim sudovima, pa smo posle četri dana otpušteni na kućno lečenje. Ali taj šok i strah kada čujete da imate tromb, ne mogu vam opisati. Mislili smo da smo na putu potpunog izlečenja, a dočekala nas je vest o trombu. Koronu uopšte ne smemo potceniti i svi moramo voditi računa da je ne dobijemo - priča  L.M.

Ovo nije izolovan slučaj, lekari su i ranije upozoravali da korona, naročito u drugom naletu, pravi ozbiljna oštećenja i na mnogim drugim organima.

PROČITAJTE JOŠ:

UMALO NESREĆA U NIŠU: PROTIVGRADNA RAKETA pala blizu PUMPE!

DANAS TOPLO I SPARNO! Mestimično pljuskovi!

Bajern i Barselona u četvrtfinalu Lige šampiona!

VLAST ODLUČILA! Od danas su na ovim mestima OBAVEZNE MASKE!

Doc. dr Milan Radović, pomoćnik direktora pulmologije i koordinator kovid bolnice u KC Niš, kaže da je „primećena pojava povećane koagulabilnosti krvi kod nekih pacijenata koji su oboleli od kovida -19, a koji već imaju izražene sistemske poremećaje“.

- Primećeno je još u prvom talasu da se, usled infekcije koronavirusom, mogu razviti komplikacije u smislu povećane koagulabilnost krvi, razne embolije i tromboze. Ukoliko pacijent ima neke hronične bolesti koje pogoduju povećanju koagulabilnosti, i rizik je veći. Ove komplikacije su problematične jer mogu dovesti do plućne embolije, moždanog udara, srčanog udara i slično - kaže dr Radović i dodaje da su ove komplikacije najčešće kod srednje teških i teških slučajeva, ali upozorava da je kovid 19 bolest o kojoj se vrlo malo zna i nakon svih ovih meseci.

Redovne kontrole

Pulmolog prim. dr Tatjana Radosavljević ističe da je veoma važno raditi redovne kontrole, čak i nakon završetka bolesti:

- Svakako bi laboratorijske kontrole trebalo da se rade češće, jer još ne znamo kako će to dalje ići, pošto je virus nov. Kolege koje rade u kovid bolnicama redovno u te kontrole uključuju i vrednosti D-dimera, pogotovu kod ljudi koji su bili hospitalizovani. Nakon tri meseca od prestanka tegoba bi trebalo uraditi kontrolu skenera.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar