11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Novosti

SPECIJALNE SOBE: Škole UVODE nove PROCEDURE!

Promene

OVO MORATE ZNATI

STANJE NA SRPSKO-CRNOGORSKOJ GRANICI: Više automobila ulazi u Srbiju, nego što ide u Crnu Goru

SPOMENIK STEFANU NEMANJI postavlja se DANAS!

RHZS IZDAO UPOZORENJE! Danas nas očekuju VELIKO NEVREME i GRAD!

Prema epidemiološkim merama predviđenim za početak školske godine, svaka škola imaće sobu za izolaciju, a u njoj će boraviti deca sa simptomima respiratornih infekcija.

Međutim, još nije poznate mere koje će biti preduzete prema ostatku odeljenja, koje je bilo u kontaktu sa bolesnim detetom - hoće li kao kontakti ići dve nedelje u kućni karantin ili će dolaziti na nastavu.

- Odgovore na ta pitanja i neophodne procedure treba da nam dostavi Krizni stab - kažu u Ministarstvu prosvete.

Ono što se zna je da, ukoliko dete ima simptome, direktor škole obaveštava Ministarstvo prosvete i Gradski zavod za javno zdravlje. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević ranije je pojasnila neke od procedura:

- Ukoliko se učeniku u školi jave simptomi respiratorne infekcije, on to treba da kaže nastavniku, nakon čega đak sa maskom odlazi u sobu za izolaciju, koju će imati svaka škola. Nakon toga roditelji vode dete u najbližu kovid-ambulantu. Ukoliko nastavno osoblje oseti simptome u školi, treba što pre treba da se javi u kovid-ambulantu.

SVE O KORONI

NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U SRBIJU: Obavezan PCR test za ove građane!

JUŽNA AMERIKA: Nagli skok broja obolelih!

NOVI ZELAND: Sedam novih slučajeva zaraženih!

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Povećan broj obolelih širom sveta!

Inače, prosvetari i epidemiolozi naglašavaju da je uloga i odgovornost roditelja velika, jer oni treba da procene da li je dete dovoljno zdravo da ide u školu.

 Ministarstvu prosvete kažu da polazak đaka u školu ne bi trebalo da izazove novi talas epidemije. Naši sagovornici ističu da su istraživanja pokazala da virus ima mali uticaj na decu školskog uzrasta, da su mu čak podložnija mlađa deca koja idu u vrtiće. Stoga oni očekuju da će se, uz poštovanje svih preporuka, izbeći epidemiološki rizik. Prvog dana škole deca će biti upoznata sa svim merama predostrožnosti, a osim toga, planirana je realizacija pripreme zaposlenih u školama, kroz programe obuka i seminare o primeni mera zaštite zdravlja učenika i zaposlenih.

 

ŠKOLE DUŽNE DA PRATE SITUACIJU

U stručnom  uputstvu Ministarstva prosvete navodi se da je škola dužna da prati epidemiološku situaciju i aktivnosti organizuje tako da zaštiti zdravlje učenika i zaposlenih. Navodi se da je u saradnji predstavnika Instituta "Batut", predstavnika SZO u Srbiji, predstavnika Unicefa i Ministarstva pripremljeno uputstvo o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih koje se primenjuju u školama. Ono sadrži smernice za postupanje u pogledu nošenja maski, držanja distance, dolaska i odlaska iz škole, održavanja higijene...

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar