11°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Blic

TIODOROVIĆ UPOZORIO: Šta može skupo da nas košta?

Epidemiolog Branislav Tiodorović očekuje da građani koji se budu vraćali u zemlju budu onoliko savesni koliko su i u samoj zemlji, jer, kako kaže, postoji određeni procenat onih koji smatraju da su sve mere nepotrebne. Dodaje da je realno očekivati veće procente obolelih u narednim danima i apeluje na građane da se pridržavaju mera.

Branislav Tiodorović je rekao da veruje da će ogromna većina shvatiti da bi trebalo da razmišlja o svom zdravlju, zdravlju svojih sugrađana i svih u državi. Smatra da je realno očekivati porast procenta obolelih u narednih 10 do 15 dana, ne samo zbog povratnika s letovanja, već i zbog određenih situacije unutar Srbije.

Kako kaže, iako podaci govore da je u Srbiji najmirnija situacija u ovom delu Evrope, to ne bi trebalo da izaziva optimizam, nego da nas navede na dodatni oprez.

Tiodorović ističe da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima.

Kaže i da, kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mera, onda postoji pojava da se svi sele u susedna mesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično...

Ističe da to nije karakteristika određenog dela zemlje, već da se dešava svuda.

OVO MORATE ZNATI

OVO SU DETALJNA UPUTSTVA: Turisti koji se vraćaju u zemlju od danas pod zdravstvenim nadzorom!

VUČIĆ SA ŠEFOM DELEGACIJE EU: Fabrici stiže na Andrićev venac!

UDES NA AUTO-PUTU: Kamion izleteo sa kolovoza, zatvorena jedna traka!

ULICE KAO REKE, SASTAVILI SE NEBO I ZEMLJA: Besneo uragan u Moskvi! (VIDEO)

Apel građanima da brinu o zdravlju

Govoreći ponovo o povratnicima iz inostranstva, naveo je da misli da su građani upoznati sa svime, da će na granici dobijati uputstvo koje je pre svega apel da brinu o svom zdravlju i na taj način, o ukupnom zdravlju populacije.

Građani će dobiti uputstvo gde mogu da se prijave i elektronski ostave određene podatke, a tu je i samoprocena. Sve to će se nalaziti u bazi podataka i biće dostuppno lekarima.

Ipak, poručuje naš poznati epidemiolog, deca koja dolaze s letovanja ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana.

Na pitanje koliko veruje u disciplinu građana, Tiodorović je rekao da dobrim delom veruje, jer ne bismo došli do ove situacije kakva je danas da se građani nisu pridržavali mera

SAZNAJTE I OVO

VREMENSKA PROGNOZA ZA 18. SEPTEMBAR: Osetno svežije, kiša u planinama!

HOROSKOP ZA 18. SEPTEMBAR! Zvezde Vas upozoravaju!

"Mala noćna muzika" na početku sezone Beogradske filharmonije

Šta će biti u narednom periodu

Ali napominje, pozivajući se na iskustva evropskih zemalja, očigledno je da izdrživost stanovništva u sprovođenju mera nije na adekvatnom nivou i toga se boji i kada je o Srbiji reč.

Zbog toga je apelovao još jednom na sve građane da se pridržavaju mera i upozorio da pre svega treba da vodimo računa o starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

Govoreći o školama, rekao je da sistem dobro funkcioniše i da su one sigurna mesta, bez obzira na broj obolelih učenika i zaposlenih. Pozvao je roditelje da budu odgovorni kao i do sada.

Tiodorović je rekao da je teško dati procenu za budućnost, i istakao da smo mi deo sveta, da su granice otvorene i da je ekonomija veoma važna. Kako je istakao, vakcinacija protiv gripa će biti značajna, a nada se i da će što pre biti dostupna vakcina protiv kovida 19.

Tiodorović napominje da je cilj da je što pre otkriju potencijalni slučajevi i da posle deset dana, ako nema problema, sledi odjava, a građani nemaju ograničenje kretanja i komunikacija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti