12°C

Beograd

Photo: twitter/printscreen

Izvor: Alo.rs

SRAMNO! SPREMAJU SE ZA VELIKO OTIMANJE: Albanci ponovo pokreću prljavi plan

Prištinska Koha ponovo tvrdi da su srpske svetinje na Kosovu i Metohiji u srednjem veku građene iznad "drevnih ilirskih i arberijskih hramova".

Koha tako, na primer, navodi, pozivajući se na istraživanja izvesnog Edija Šukrijua, da je Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu sagrađena na temeljima ranijeg hrama, navodeći da je "poznato da je kralj Milutin 1307. godine prisvojio katedralnu crkvu Svete Petke (Srbi je zovu Bogorodica Ljeviška) u Prizrenu, u kojoj je bilo sedište Prizrenske episkopije", prenosi, prenosi Kosovo onlajn

Dodaje se da je Crkva Svete Petke sagrađena na hramu bazilici iz rimskog perioda V-VI veka i na temeljima ranije crkve iz XI i XII veka, a da je svoju savremenu formu stekla nakon rekonstrukcije od strane srpskog kralja Milutina (1307), koji joj je promenio ime, posvetivši obnovu svetici.

SVE O SPORTU

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: LEJKERSI BRUTALNO TUKLI DENVER ZA 1-0

POVRATAK SERIJE A NA VELIKA VRATA: Juventus gubi ulogu favorita

BOJIĆ DONEO POBEDU VOJVODINI

SPEKTAKL U SMEDEREVU SUPERLIGE SRBIJE U BOKSU: Ko će na tron?

Koha takođe tvrdi da Crkva Bogorodice Ljeviške nosi nekoliko različitih imena koja su se koristila u različitim periodima i jezicima tokom života crkve, a to su: albanski - Sveta Prenda, Sveta Prena/Šeneprena, Sveta Petka; Grčka crkva; srpski - Sveta Petka, Sveta Bogorodica Ljeviška; turski: Džuma Džamija.

Šukriju tvrdi da je arheološka i arhitektonska istraživanja sproveo istraživač S. Nenadović tokom 1950-1952. godine i da je utvrdio tri faze gradnje: ranovizantijska bazilika, vizantijska bazilika iz 13. veka i obnovljena crkva 1306/07. godine.

Koha smatra da istraživanja Šukrijua potvrđuju da je razvoj crkve Svete Petke u Prizrenu imao devet faza i da je taj hram postojao i pre rimskog perioda.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar