12°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

JADRANKA JOKSIMOVIĆ SAOPŠTILA: Novi INVESTICIONI plan EU za Zapadni Balkan početkom OKTOBRA

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je novi ekonomski investicioni plan EU za Zapadni Balkan u završnoj fazi i očekuje se da će biti predstavljen početkom oktobra, a njegov cilj je bolje povezati region u saobraćajnom, energetskom, digitalnom smislu.

- Plan će omogućiti i rad na projektima zelene agende, odnosno zaštite životne sredine i poboljšati konkurentnost regiona Zapadnog Balkana - rekla je Joksimović 

Ona je precizirala da će se koristititi različiti instrumenti finasiranja od nacionalnih IPA sredstava do višekorisničke IPA-e, investiocionog okvira za Zapadni Balkan, koji znače kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova kojih ce verovatno biti više.

- Bilo bi neodgovorno da izađem sa nekom cifrom jer do kraja još uvek nije poznata, ali očekujem da bude nekoliko milijardi evra i ići će projektno - kazala je Joksimović odgovarajući na pitanje koliko će novca Srbija dobiti od tog plana.

Joksimović kaže da će se ta sredstva koristiti za one projekte koji budu dobri i spremni i istakla da su zato Ministarstvo koje predvodi, sa svim resornim ministarstvima, kabinetom premijerke Ane Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, celo leto radili kako bi dobro spremili i predstavili projekte

- Mi smo krajem jula, početkom avgusta poslali projekte koje smo spremali tokom leta, to su i pruge koje imaju regionalnu dimenziju i saobraćajnice, regionalno povezivanje, ali ima i ono što je vezano za nas, kao što je zapošljavanje, brojna postrojenje za pročišćavanje vode... - ispričala je Joksimović.

SVE O KORONI

STRUČNJACI OTRKIVAJU ŠTA NAS ČEKA ZBOG ODRŽAVANJA MASOVNIH OKUPLJANJA (FOTO)

JEZIVO OTKRIĆE: Koronavirus izaziva Parkinsonovu bolest?!

DOKTORKA IZ KCV PORUČILA: Ko misli da je korona SAMO PREHLADA i izmišljotina neka dođe da vidi ZARAŽENE KAKO DIŠU

Kada je reč o regionalnoj povezanosti, Joksimović kaže da će se time otvarati nova radna mesta, podsticati jedan pogodniji investicioni ambijent. Novi ekonomski investicioni plan, zbog pandemije virusa korona, baviće se i onim što se otvorilo kao nova tema, a to je, naglašava Joksimović, nesumnjivo najvažnija za građane - mladi, obrazovanje i socijalna komponenta.

Joksimović je podsetila da je taj plan napravljen u maju mesecu tokom hrvatskog predsedavanja EU na video Samitu "EU i Zapadni Balkan", kojem je i ona prisustvovala uz predsednika Vučića. Takođe, kako kaže, i predsednica EK Ursula fon der Lajen je pre nekoliko dana govorila o tom planu kao o postojećem i planu koji je u poslednjoj fazi primene.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar