2°C

Beograd

Photo: Facebook/printscreen

Izvor: alo.rs

Iz DRUGOG talasa smo IZAŠLI, evo KADA nas TAČNO očekuje NOVI PIK!

Srbija je iz drugog talasa korona virusa izašla 13. septembra, sada smo u trećem talasu, a prema proračunima profesora Petra Kočovića novi pik nas očekuje oko 1. novembra.

- Treći talas je u Srbiji počeo 14. septembra, a prošao je mali broj dana da bismo mogli preciznije da kažemo kada će da se završi ovaj treći talas. Ali, mi, za razliku od drugih zemalja u Evropi, možemo da uživamo u blagodeti malog broja zaraženih na dvevnom nivou. Nekako, možemo da budemo opušteniji, ali to ne znači da ne treba da poštujemo epidemiološke mere - kaže prof. Kočović.

Kako dodaje, postoje stvari koje bi mogle da dovedu do povećanja broja zaraženih.

SAZNAJTE I OVO...

HARADINAJ U PRITVORU HAŠKOG TRIBUNALA! Ovo su OPTUŽBE protiv njega!

CAREVIĆ ODGOVORIO NA KRITIKE: Osveštavanje je bilo u svrhu dezinfekcije i ČIŠĆENJA OD DEMONA opštinske zgrade!

Hrvati HOĆE DA MENJAJU DEJTONSKI SPORAZUM!

Meterolozi NAJAVLJUJU NOVE PADAVINE u narednih SAT VREMENA!

Američki ambasador ODAO PRIZNANJE Srbima za VELIKU HRABROST!

PRITVOREN Zagrepčanin koji je u Vukovaru NAPAO SRBE!

- Ipak nismo zaštićeni od kontakata sa ljudima koji dolaze iz zemalja gde je zaraza velika. To su Velika Britanija, Fransuska, Česka, Mađarska, Crna Gora, Izrael... Ta činjenica, kao i nastupajuće slave, početak nastave na univerzitetima, kao i prelazak kafića sa rada na otvorenom u zatvoreni prostor, mogla bi da dovede do povećanja broja zaraženih - istakao je profesor.

Prema njegovim proračinima, pik trećeg talasa nas očekuje kroz nešto više od mesec dana.

- Pik ovog trećeg talasa bi mogao da se očekuje oko 1. novembra. Ali, do oko 10. oktobra bismo ovaj trend malo zaraženih mogli da zadržimo. Stanovnici Srbije su pokazali da mogu da se pridržavaju medicinskih preporuka i ako se nastavi taj trend, mi smo dobri - rekao je prof. Kočović.

On je dodao i da se očekuje da treći talas bude slabiji od drugog, "ali ko zna, čekamo razvoj događaja", zaključuje profesor.

Profesor Kočović je danas objavio novi infografik sa brojem zaraženih u prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika za područje bivše Jugoslavije i pojedinih suseda.

- Taj grafik poredstavlja prošlost, dok Gaus predstavlja budućnost. Kada uparimo podatke, to je kao vožnja automobila: kad gledamo kroz vetrobransko staklo - mi gledamo u budućnost (Gaus). Kada gledamo kroz retorvizore - mi gledamo u prošlost (ECDC metodologija). Kada uparimo ova dva - onda možemo da dobijemo prognozu koja ne mora da bude tačna - objasnio je prof. Kočović.

PROČITAJTE JOŠ...

MINISTAR LONČAR: Nisu se ispunili uslovi da Srbija učestvuje u kliničkom ispitivanju kineske vakcine

POBEDILI KORONU? OVAJ GRAD u Srbiji skoro mesec dana BEZ ZARAŽENIH I PREMUNULIH!

Stručnjaci UPOZORILI RODITELJE: Sa OVIM SIMPTOMIMA nikako ne šaljite decu u ŠKOLU i VRTIĆ!

U Londonu HAOS zbog KARANTINA: Policija UPOZORILA DEMONSTRANTE! (VIDEO)

"Šarli ebdo" ponovo NA METI TERORISTA!

Prema poslednjim podacima, broj zaraženih u prethodnih dve nedelje na 100.000 stanovnika povećao se u većini zemalja. Veći broj zaraženih zabeležen je u Crnoj Gori (492 na 100.000 stanovnika), BiH (124), Mađarskoj (122), Rumuniji (95), Sloveniji (69). Isti broj ostao je u Makedoniji (86) i Srbiji (14).

Najbolji u ovoj kategoriji, odnosno države u kojima je zabeležen manji broj zaraženih u proteklih 14 dana na 100.000 stanovnika su Hrvatska (65) i Albanija (72).

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar