12°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Happy BSC

CRNE PROGNOZE! Uskoro bi mogli da imamo i 7.000-8.000 ZARAŽENIH za 24 sata!

Situacija sa korona virusom u Srbiji poslednjih dana je dodatno eskalirala! Mislili smo da od gore ne može biti, te da je preko 6.000 zaraženih i 30 umrlih vrhunac koji se ne može premašiti. Ali smo se prevarili. Iz dana u dan nam stižu još dramatičnije brojke, a s povećanjem broja zaraženih, očekuje nas, nažalost i eksplozija broja umrlih.

Ni naši stručnjaci nisu optimistični. Kriva svakako neće ići silaznom putanjom, pa prema proračunima u narednim danima bismo nažalost mogli da očekujemo i do sedam hiljada novozaraženih u danu. To jasno pokazuju i objašnjenja članova Kriznog štaba zašto bi kriva još mogla da eksplodira.

 Zdravstveni sistem je na ivici opstanka. Međutim, ako se budu poštovale nove mere, siguran sam da će dati efekta. Pitanje je samo koliko će se to videti u ciframa, zbog toga što je virus već prodro u porodice. To je suština. Virus je ušao u porodice i tu se ne prepoznaje - rekao je epidemiolog Predrag Kon. 

I prof. dr Petar Kočović, koji pomoću matematičkih formula prati kretanje pandemije korona virusa u celom svetu, ima prognoze da smanjenja neće biti u narednim danima. On objašnjava, iako je u Srbiji krajem nedelje registrovano više od 6.000 novoinficiranih, da slične i veće brojke možemo očekivati i narednih dana.

OVO MORATE ZNATI

DRAMA U BARU: Porodica ZARAŽENOG pacijenta POLOMILA VRATA bolnice! (VIDEO)

HOROR U RIPNJU: Prolaznik našao LJUDSKU LOBANJU u šumi!

PAO BEOGRADSKI RAZBOJNIK Lažnim pištoljem otimao pazare

Sada kada je situacija izrazito nepovoljna, osim broja zaraženih koji svakog dana ruši rekord prethodnog dana, mnogi se pitaju da li će se to uskoro preliti i na broj umrlih. Nažalost, odgovor je i više nego izvestan. Broj pacijenata na respiratoru danas je bio rekordan i iznosio je 212, što je više nego danima ranije, a broj hospitalizovanih dramatično raste iz dana u dan, te je na bolničkom lečenju trenutno čak 6.214 osoba, što je najviše do sada.

Ako imamo u vidu da je smrtnost ovog virusa u našoj zemlji trenutno 0,99 odsto, jednostavnom računicom dolazimo do crne brojke da bismo u narednim danima mogli nažalost da imamo i oko 50-60 umrlih u jednom danu! Upravo se na težu kliničku sliku obolelih osvrnuo i epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

- Već je iza nas daleko nesigurna i nepovoljna situacija, znači da ćemo od danas pa narednih dana verujem do kraja nedelje imati stalni priliv novih bolesnika - istakao je dr Tiodorović 

On je naveo da sve ljude mora da zabrine podatak da je pre dva dana umro mlad čovek iz Niša, koji je 1975. godište, što znači da su i mladi ugroženi. Preminuo je i pacijent iz Leskovca, 1970. godište.

- Traje strašna bitka za živote iz minuta u minut - poručuje Tiodorović.

Ako je za kakvu-takvu utehu, prema trenutno dostupnim podacima, stopa smrtnosti u ovom trećem talasu korone je manja nego u prethodna dva.

PROČITAJTE I OVO

DOBRA VEST IZ CRNE GORE Vladika Joanikije negativan na korona virus

NAJVEĆI SKOK PREMINULIH Ovo je novi korona presek u Srbiji

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA Beograd i dalje prvi, u vrhu i Novi Sad

Naime, prema podacima prof. Kočovića, stopa mortaliteta u prvom talasu iznosila je 2,93 odsto (329 preminulih na 11.227 obolelih), u drugom 2,33 odsto (494 preminulih na 21.181 zaraženih), a u sadašnjem trećem "samo" oko 0,53 odsto.

Ipak, tek ćemo za desetak dana imati realniju procenu stope mortaliteta u ovom poslednjem korona udaru.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar