8°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

EU NAS NAPALA ZBOG JERUSALIMA! Srbija u spoljnoj politici da deluju u skladi sa EU!

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da se od Srbiije, kao zemlje starteški opredeljene za članstvo u EU, očekuje da i na spoljnopolitičkom planu deluje tako da njena evropska perspektiva ne bude narušena.

KORONA U SRBIJI

STRAŠNO! Najgore brojke do sada!

STRAH OD NAJGOREG SCENARIJA Udovičić: Situacija nikad teža,narednih 10 dana presudno (VIDEO)

ČEKA SE ODLUKA ZA CELU SRBIJU: Pogledajte koliko je škola do sada PREŠLO NA ONLAJN NASTAVU

PREMINUO BUBNJAR AMADEUS BENDA Bojan izgubio bitku sa koronom

- U tom kontekstu, bilo kakvi diplomatski koraci koji se protive zajedničkom stavu EU o Jerusalimu predstavljaju ozbiljnu zabrinutost i žaljenje - naglašava Borelj.

U odgovoru na poslaničko pitanje o mogućim posledicama uticaja dosadašnje politika SAD na procese pristupanja zemlja Zapadnog Balkan i konkretnim posledicama koje mogu proizaći iz Vašingtonskog sporazuma, Borelj je odgovorio da se od Srbije očekuje da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU.

- Srbija već pregovara o pristupanju EU i očekuje se da će svoje politike prema trećim zemljama progresivno uskladiti sa politikama i stavovima koje je usvojila EU - tačku koju smo više puta podvlačili u našem redovnom dijalogu sa Beogradom - rekao je šef diplomatije EU.

PROČITAJTE OBAVEZNO

SRBIJO POKAŽI HUMANOST! Još samo 10 dana i 420.000 evra ZA ŽIVOT MALE ANIKE (2)

SINIŠA MALI: Evo kada stižu povećanja plata (VIDEO)

LEGENDA PROGOVORIO! Vidić: Terzić je poslednja osoba kojoj bi se poverio

OSUĐEN MONSTRUM NA 40 GODINA ROBIJE: Očuha koji je nasmrt pretukao malu Lunu jer je PLAKALA ne priznaje krivicu

RODITELJI U PANICI: Bradati manijak u Žitorađu vreba decu pored škole

Iz EU poručuju da od nove adminsitracije u Vašingtonu očekuju ”bolju i usklađeniju” saradnju po mnogim međunarodnim pitanjima, od Irana, Rusije, Kine do Turske.

Očekuje se i ”bolja komunikacija i saradnja” kada je reč o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

Analitičari navode da će se u okvirima obnavljanja strateškog partnerstva, ali i novih politika nastupajuće administracij u Vašingtonu, razmotriti i delovi Vašingtonskog sporazuma i njihova primena.

- Nova američka adminsitracija neće odbacivati delove sporazuma koji se pokažu kao funkcionlni i svrsishodni - navodi za Tanjug Džonatan Kac iz nemačkog Maršalovog fonda.

SAZNAJETE JOŠ

NIKODIJEVIĆ VERUJE U BEOGRAĐANE Vodite računa o sebi, a mi ćemo sprovoditi mere (VIDEO)

MINISTAR MEĐU SPECIJALCIMA Stefanović obiša 72. brigadu (VIDEO)

Istovremeom, šef diplomatije EU, Žosep Borelj, naglašava da Beograd i Priština ”nakon Vašingtona” u Briselu nastavljaju rad na međusobnom sveobuhvatnom sporazumu ”u skladu sa EU tekovinama” i međunarodnim pravom.

Za razliku od neslaganja oko spoljnopolitičkog pitanja u vezi sa Izraelom, iz EU poručuju da pozdravljaju deo Vašingtonskohg sporazuma koji se odnosi na ekonomski razvoj Beograda i Prištine i regiona u celini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar