3°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Alo.rs

MEDICINSKI STRUČNJAK KOJI STOJI IZA VAKCINE ŠOKIRAO: NEMA DOKAZA DA VAKCINA ZAUSTAVLJA PRENOŠENJE VIRUSA

Tal Zaks, jedan od medicinskih stučnjaka iza vakcine, izjavio je da kompanija Moderna i dalje nema podatke o tome da li će vakcina sprečiti da zaražena osoba drugima prenese virus, ali veruje da će dalja ispitivanja pokazati da će imati i to svojstvo.

- Naši rezultati pokazuju da vas ova vakcina može sprečiti da se razbolite, može sprečiti i ozbiljnu bolest. Oni ne pokazuju da vas ova vakcina može sprečiti da privremeno prelazno nosite virus i zarazite druge - priznao je Tal Zaks.

Ni Fajzer ni Moderna nisu koristili metode u ispitivanjima vakcina koje im omogućavaju da sa sigurnošću kažu da li njihove vakcine sprečavaju prenos virusa. Međutim, rani podaci koje je u ponedeljak objavila AstraZeneca sugerišu da bi vakcina koju je razvila ta kompanija u saradnji sa Univerzitetom Okford zapravo mogla da spreči širenje virusa.

Kao i većina vakcina, Moderna ne ubija virus ako ga udahnete, tako da sama injekcija ne uklanja virus iz vašeg tela, ako ste se već zarazili. Umesto toga, kreirana je sa ciljem da spreči da se virus zakači za receptore na ljudskim ćelijama i da se tako uvuče u te ćelije. Bez ulaska u naše ćelije i preuzimanja tih ćelija za svoje potrebe, virus se ne može replicirati.

SVET SE ODUŽUJE FUDBALSKOJ LEGENDI

FIFA POVLAČI DRES SA BROJEM DESET U ČAST LEGENDE

MMA BORAC ALEKSANDAR ILIĆ PREDVIDEO SMRT FUDBALSKE LEGENDE

SLAVNI FUDBALER UMRO KAD I NJEGOV FUDBALSKI IDOL DŽORDŽ BEST I FIDEL KASTRO (FOTO)

Prema časopisu Science Magazine, Fajzer i Moderna testirali su samo osobe koje su razvile potencijalne simptome kovida 19.

- Kada započnemo sa primenom ove vakcine, nećemo imati dovoljno konkretnih podataka da dokažemo da ova vakcina smanjuje prenos. Da li verujem da sprečava prenos? Apsolutno, da, ali ako nema dokaza, mislim da je važno da ne menjamo ponašanje samo zbog vakcinacije - upozorio je Zaks.

Moderna će nastaviti sa prikupljanjem podataka ako i kada njihova vakcina dobije hitno odobrenje. Ovi dodatni podaci mogu nam reći da li ova vakcina može da, osim razvoja bolesti, spreči i širenje virusa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar