5°C

Beograd

Photo: happybsc

Izvor: Blic.rs

Nova istraživanja potvrdila: Kineska vakcina efikasna 100%! Imunitet traje pola godine!

Tri četvrtine vakcinisanih građana Srbije primilo je kinesku vakcinu "sinofarm", a do kraja nedelje na beogradski aerodrom stići će još pola miliona doza.

Za razliku od drugih proizvođača, farmaceutska kompanija iz Pekinga koja je proizvela ovo cepivo, nije zvanično objavila rezultate treće, masovne faze testiranja. Međutim, to su učinili nadležni u Ujedinjenim Artapskim Emiratima (UAE), gde je takođe sprovođeno ispitivanje koje je počelo u decembru 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ

PROVOKACIJA ZBOG KOJE GORI INSTRAGAM! Golišava Elena Kitić izbacila neverovatne slike! (FOTO)

NA KORAK DO NOVE TITULE: Zvezda zablistala u Senti! 3:1 protiv TSC-a!

NEODGOVORNU MINISTARKU BiH čeka tužba: Potcenila srpsku donaciju!

(UŽIVO) Lajčak: Dijalog NEOPHODAN! Srbija je mnogo toga uradila na putu ka EU!

Elez sleteo u Sarajevo! Svi detalji izručenja!

U Emiratima je dato više od šest miliona doza vakcina, najviše upravo "Sinofarmove", tako da su njihovi rezultati veoma reprezentativni pošto idu ispred nas za oko mesec i po dana.

Efikasnost

Rezultati u trećoj fazi su pokazali da je efikasnost vakcine 86 odsto, dok je proizvođač tvrdio da se radi o 79,34 odsto. Međutim, kako su istakli u UAE, ne postoji dokaz da se neko ko je revakcinisan "Sinofarmom" ozbiljnije razboleo od virusa korona.

Kako je istakla dr Naval al Kaabi, čelnik Nacionalnog kliničkog komiteta za borbu protiv kovida 19, "vakcina je 100 odsto efektivna protiv ozbiljnije bolesti".

- Nije bilo ozbiljnijeg oboljevanja niti smrtnih slučajeva među onima koji su u Abu Dabiju dobili vakcinu. Svi koji su primili obe doze, a ipak su se razboleli, uglavnom su bili asimptomatski slučajevi ili sa veoma blagim simptomima - rekla je dr Kaabi i dodala "da se i Fajzerova pokazala kao veoma efikasna".

Trajanje zaštite

Procene govore da dve doze vakcine daju imunitet od četiri do šest meseci, mada je kod pojedinaca pronađena dovoljna količina zaštitnih antitela i osam meseci nakon druge doze. Međutim, nekima je počela i ranije da opada.

- Trenutno je procena da će imunitet trajati šest meseci, ali to nije konačna procena - rekla je dr Naval al Kaabi.

Po njihovim standardima svaki nivo antitela iznad 15 se smatra pozitivnim i garantuje zaštitu, dok je tipičan rezultat za "Sinofarmovu" vakcinu bio između 50 i 150.

VESTI DANA

SAOPŠTENJE IZ KABINETA: Patrijarh Porfirije u IZOLACIJI!

POLICIJSKI ČAS ZA VIKEND? Nova sednica Kriznog štaba u petak!

NOVI KORONA PRESEK: Preminulo 16 ljudi!

DRAMA NA BRANKOVOM MOSTU: Žena skočila u Savu!

Drecun: Ne treba Lajčak da donosi non-pejper! Srbija nikada neće priznati Kosovo!

Predsednik Srbije poslao jasnu poruku: MORA SE ISPUNITI SVE ŠTO JE POTPISANO!

Zanimljivost

Stručnjaci iz Emirata su izneli i jedan interesantan podatak. Vakcinisani koji su ipak dobili koronu (barem dve nedelje nakon druge doze) bili su pozitivni samo nekoliko dana.

Neželjeni efekti

Kao i kod svih drugih sličnih vakcina, nuspojave su i u Emiratima bile isključivo u blažoj formi.

Uglavnom su prijavljivani bol na mestu davanja vakcine, umor, temperatura, a sve je prolazilo u roku od par dana.

Novi sojevi

I za stručnjake u Emiratima ovo je delimično nepoznanica. Ipak, kako ističu, jedna studija je pokazala da je kineska vakcina "manje efikasna samo protiv južnoafričkog soja, ali da ga i dalje neutrališe.

Uočeno je smanjenje antitela koje se bore protiv te varijante, za razliku od drugih sojeva, ali da čak ni on "nije pobegao Sinofarmu".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar