28°C

Beograd

GRAĐEVINARI ZA VAMA VAPI EVROPA: Traže se motažeri skela,fasaderi i instalateri

U evropskim zemljama od građevinskih radnika najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

"U Zapadnoj Evropi je najveća potražnja za specijalizovanim radnicima - montažerima skela, fasaderima, majstorima za pod, instalaterima mašinskih instalacija i elektroinstalacija, kao i instalacija na energetskim blokovima u termoelektranama", rekao je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

On navodi da je zbog građevinske sezone dosta naših građevinaca već otišlo u inostranstvo, gde su bolje plaćeni i imaju više posla.

Prema njegovim rečima, samo evropskim zemlljama trenutno nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila.

"Sve što je vredelo u Srbiji je uglavnom već i otišlo. Rad u Nemačku je organizovan preko detašmana, a u ostalim evropskim zemljama se ide gotovo poludivlje, na turističke vize i posle tri meseca se vraćaju", rekao je Rodić.

Što se tiče tradicionalnih zemalja u kojima su prisutni naši neimari - Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan i Alžir, prema njegovim rečima, tek treba da se započnu dosta veliki poslovi.

"U Rusiji, prema našim procenama, ima oko 20.000 naših građevinara. Trenutno nisu uposleni i preti opasnost da se dobar deo njih vrati u Srbiju. Pitanje je kako će biti organizovana gradnja velikih objekata, a posebno stambenih, za Svetsko prvenstvo fudbalu u Rusiji 2018. godine", kazao je Rodić.

Izvor:Tanjug
Foto:Pixbay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar