Izvor:
18.08.2018 u 07:47
0

SUTRA SLAVIMO PREOBRAŽENJE: Mnogi ne znaju jednu bitnu stvar i skrivenu poruku ovog praznika!

Preobraženje Gospodnje se slavi kao jedan od najvažnijih crkvenih praznika. Na ovaj dan se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom.

U crkvi se osvećuje grožđe i deli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu. Ovaj praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Nije teško shvatiti svrhu Preobraženja. Bližio se dan Hristove muke i on je rekao: "Svi ćete se pokolebati".

Iako im je nekoliko puta govorio o muci koju će morati da podnesu, ipak je nejasno i površno u njih ulazila spoznaja da "Sin čovečji mora mnogo trpeti, da će biti ubijen i da će uskrsnuti posle tri dana".

Trebalo je i sam Bog da se javi kako bi učvrstio veru učenika u Hristovo Božanstvo. Nebo se otvorilo i začuo se glas: "Ovo je Sin moj, Izabranik. Njega slušajte". Zbog ovoga, praznik je u pravoslavlju poznat i kao letnje Bogojavljenje.

Tri učenika bili su svedoci kasnijeg Hristovog poniženja i mučenja. Nisu izgubili veru, iako je izgledalo da je Bog napustio Hrista.

Ipak, Petar ga se u strahu odrekao, ali je nakon toga gorko zaplakao, jer je znao koga se odrekao. Shvatili su da tako mora da bude. Setili su se njegovih reči: "Kad budem podignut sa zemlje, sve ću ljude k sebi privući".

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

U narodu postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava. Kako se veruje, u otvorenim vodama, rekama i moru, ne treba se više kupati. Neke porodice danas slave krsnu slavu.

Izvor: Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter