Izvor:
03.09.2018 u 18:55
0

Brnabić i Burginjon o mogućnostima da naši naučnici u što većem broju dobiju sredstva za svoja istraživanja!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Evropskog saveta za istraživanje profesorom Žan-Pjer Burginjonom o mogućnostima da naši naučnici u što većem broju dobiju sredstva za svoja istraživanja.

Evropski savet za istraživanje raspolaže sa ukupnim budžetom u iznosu od 13 milijardi evra koje ulaže u naučne projekte i do sada je podržao već dva projekta u Srbiji. ERC je deo okvirnog programa Horizont 2020. za istraživanja i inovacije koji pruža podršku vrhunskim istraživanjima.

Kako je saopštila Pres služba vlada, premijerka naglasila je da su prioriti vlade razvoj obrazovanja, nauke i tehnologije.

Premijerka smatra da naši naučnici mogu da zadovolje jedini kriterijum koji je postavljen za dobijanje finansijskih sredstava od saveta, a to je naučna izvrsnost, i istakla da ćemo od osnivanja Fonda za nauku uspostaviti konkurentan način finansiraanja nauke u Srbiji.

Kao još jedan od ključnih ciljeva vlade, Brnabić je podvukla povezanost nauke i privrede u Srbiji.

Predsednik Evropskog saveta za istraživanje Žan-Pjer Burginjon smatra da Srbija ima veliki naučni potencijal i da je nastupila nova era finansiranja nauke, koja se oslanja na tri glavna stuba – izvrsnost u nauci, vođstvo u industriji i oblast društvenih izazova.

Brnabić je istakla značaj formiranja Fondacije za istraživanja za Zapadni Balkan koji bi podršku dao najtalentovanijim mladim istraživačima u regionu. Ovim bi se, smatra premijerka, dao podstrek da najkvalitetniji naučnici ostanu u svojoj zeml?i.

Profesor Burginjon smatra da se fokus mora usmeriti na područja sa manje razvijenim naučnim infrastrukturama, ka industriji i privatnom sektoru, koji bi dobili mogućnost da konkurišu za grantove Evropskog saveta za istraživanje.

Takođe je podržao ideju da se osnuje regionalna kancelarija za ERC donacije, koja bi obezbedila svu neophodnu pomoć u procesu aplikacije istraživačima iz regiona.

Izvor: Tanjug
Foto: twitter/SerbianPM

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter