Izvor:
04.09.2018 u 11:54
0

ČUVENI AKADEMIK NAPUSTIO NAS JE U 95. GODINI: Kako je Vladeta Jerotić govorio o ljubavi, braku i samoći! (VIDEO)

Vladeta Jerotić pitkim rečima govorio je i o najtežim psihološkim i društvenim problemima.

Čuveni akademik, psihijatar i književnik Vladeta Jerotić, koji je jutros preminuo u svom rodnom Beogradu, u javnosti je bio veoma popularan, jer je često govorio o ljubavi, braku, deci… On je veoma pitkim rečima, prijemčivim za običnog čoveka, govorio i o velikim društvenim i psihološkim problemima.

Slavni akademik decenijama nas je prosvećivao, što kroz knjige što kroz predavanja, a gde god da je gostovao sale su bile prepune. Mnogi su njegovu popularnost okarakterisali kao neverovatnu, jer je govorio o vrlo ozbiljnim i nimalo lakim temama. Doživeo je duboku starost i napustio nas u 95. godini.

Jednom prilikom i sam Jerotić je prokomentarisao takvu ocenu.

– Otkud to… božja milost, genetika i lični trud. Uvek nastojim da govorim jednostavnim jezikom. Jednostavnim! Treba stići dotle. Raditi na tome. Kao mlad pisao sam dnevnik, to je značilo dosta za upoznavanje sebe samog – naveo je ovaj akademik.

U nastavku pročitajte neke od njegovih čuvenih citata.

O braku i deci

– Deca ne učvršćuju brak. Tamo gde je dobar brak, može postati još bolji sa decom. Tamo gde nije dobar, postaje još gori. Stabilni brakovi su stabilni, bez obzira na to koliko dece ima. Znači, dete je upravo onakvo kakav je brak.

Jerotić je govorio i šta utiče na razvoj deteta i kako roditelji mogu na to da utiču.

– Ono što će odlučiti da se dete pogrešno razvija jeste nedostatak topline, sigurnosti i autoriteta kod samih roditelja. Jer ako je dete zaista na početku bespomoćno, od koga ono može da dobije onaj prvi neophodan impuls ka sigurnosti i zbrinutosti nego od roditelja. Ono nema nikakav drugi kriterijum za sopstvenu vrednost nego priznanje koje dobija od svoje najbliže okoline.

O ljubavi

On je govorio i da ljubav treba negovati.

– Imamo duhovnu ljubav, intelektualnu, emotivnu i fizičku. Neću da rangiram, svaka od tih ljubavi je bitna. Četiri komponente nikad nisu zadovoljene jer idealnog braka nema. Neka budu dve, i kod jednog i kod drugog… Ne znam koje… Svaka je značajna.

– Tri najčešća oblika ljubavi su: ljubav prema roditeljima, ljubav prema deci, ljubav prema partneru. Naravno, postoji ljubav prema Bogu. Ljubav prema otadžbini, profesiji… Prva je ljubav prema partneru, druga prema detetu, treća prema roditeljima. A kako? Biblija: I odvojićeš se od oca svoga i majke svoje, i prilepićeš se ženi svojoj, i bićete jedno telo….

O lekarima i pacijentima

Jerotić je bio i istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar i psihoterapeut, a i o tom poslu je govorio.

– Čovek je biće sumnje i poverenja i stalno se razvija, pa tako i mi lekari moramo da učimo da budemo obdareni empatijom. Bolji smo lekari kada nam je stalo do pacijenata. Čovek je lep kada ima lepu reč za druge, a empatija je važna i lekovita, o tome nema spora. Uticaj sredine je veoma bitan, a lekari i medicinske sestre imaju važan uticaj na decu.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter