Izvor:
05.09.2018 u 11:37
0

Pobeda odbrane Ratka Mladića: Trojica sudija izuzeti iz apelacionog veća!

Međunarodni sud u Hagu usvojio je zahtev odbrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija iz apelacionog veća koje će razmatrati žalbu na prvostepenu presudu.

On je presudom osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH.

Odlukom koju je doneo sudija Žan-Klod Antoneti, iz apelacionog veća izuzeti su zbog "utiska da su pristrasni" predsedavajući Teodor Meron i članovi Karmel Ađijus i Liu Daćun.

Sva trojica su dugogodišnje vodeće sudije Haškog tribunala. Meron je bio dugogodišnji predsednik Tribunala, a sada je predsednik Rezidualnog mehanizma, pravnog naslednika tog suda.

Ađijus je bio potpredsednik i predsednik Tribunala, a sudija Liu Daćun potpredsednik.

Danas objavljenom odlukom, sudija Antoneti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Ađijus i Daćun nisu nepristrasni zato što su učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri VRS osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Sudija Ađijus predsedavao je veću Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Sudija Meron predsedavao je apelacionom veću Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

Meron je predsedavao i žalbenom veću koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Umesto njih, današnjom odlukom, u apelaciono veće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavljene su sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam.

U apelacionom veću, po danas objavljenoj odluci, biće i sudije Sejmor Panton i Elizabet Ibanda-Nahamija.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića, Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.

b92.net
Foto: TBU NEWS/printscreen,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter