Izvor:
05.09.2018 u 15:03
0

Vulin sa komandantom Nacionalne Garde Ohajo Bartmanom!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa komandantom Nacionalne Garde Ohajo general-majorom Markom Bartmanom, a u razgovoru je istaknuto da je saradnja Srbije i Ohaja u okviru Programa državnog partnerstva jedan od mehanizama koji prednjače u razvoju i unapređenju međudržavnih odnosa Srbije i SAD.

Kako je saopšteno, uspostavljanje saradnje u okviru civilnog sektora i bratimljenje gradova Kraljeva i Južnog Juklida, Ohajo, potvrda je sveukupnih dobrih odnosa dveju zemalja.

Kao primeri najznačajnijih aktivnosti dve strane istaknute su zajedničke vežbe i obuka, unapređenje kapaciteta Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama, Zajedničko medicinsko angažovanje i saradnja verskih službi.

Sagovornici su bili složni u oceni da ima prostora za unapređenje saradnje u oblasti ABHO i sajber bezbednosti, a ministar Vulin upoznao je sagovornika i o aktuelnim pitanjima političko-bezbednosne situacije u regionu, sa fokusom na nepromenjeni stav Srbije po pitanju statusa KiM.

Vulin je naglasio da Srbija čini sve da se pregovori Beograda i Prištine okončaju na najbolji mogući način, uz trajno i održivo rešenje koje će celokupnom regionu doneti stabilnost i prosperitet.

"Srbija se snažno protivi formiranju tzv. ''Oružanih snaga Kosova'' i takve najave predstavnika Prištine predstavljaju jedan od elemenata koji, prema našem viđenju, sasvim sigurno, vode u negativnom pravcu, kada je reč o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu", rekao je Vulin.

On je istakao da, imajući to u vidu, Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je KFOR jedini organ međunarodne zajednice koji ima i mogućnosti i poverenje Srba da čuva mir i bezbednost na KiM.

General Bartman je naglasio da ceni Vojsku Srbije, ističući značaj saradnje dve partnerske zemlje, koji se, pre svega, ogleda u zajedničkom medicinskom angažovanju i učešću na zajedničkim vežbama, ukazujući istovremeno na važnost uspostavljanja civilno-civilne saradnje između Srbije i Ohaja.

On je preneo ministru Vulinu da je sekretar odbrane SAD Džejms Matis, tokom govora na godišnjici Asocijacije Nacionalnih gardi SAD, istakao da je Program državnog partnerstva, koji se razvija između Nacionalnih gardi SAD i zemalja širom sveta, veoma značajan, jer razvija partnerske odnose i savezništva, koja su ključna za opstanak jedne nacije.

General Bartman je takođe i izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da i ove godine prisustvuje promociji najmlađih oficira ispred Narodne skupštine.

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube Printscreen/RTV PULS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter