Izvor:
30.08.2016 u 23:37
0

PROSVETARI RAZGOVARALI SA MINISTROM: Zadovoljni smo, ali čekamo realizaciju dogovorenog!

Predstavnici sindikata prosvete i obrazovanja saopštili su danas da će pratiti da li je ispunjeno ono što je dogovoreno na sastancima u resornom ministarstvu i shodno tome donositi dalje odluke, uključujući i onu o eventualnom štrajku. Predstavnici sindikata danas su ponovo razgovarali sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem koji je Tanjugu nakon toga rekao da je važno da se sve što se kaže i ostvari, a da se ne obećava ono što nije moguće uraditi. On je rekao da je na sastanku bilo reči o tome da se sprovede i ukupna procedura vezana za tehnološke viškove onako kako je dogovoreno i za šta su poslata uputstva.

Takođe smo dogovorili da se strogo primeni uputstvo gde se govori o penzionisanju ljudi, o strogoj kontroli sekretara škola, o nekorišćenju nekih manevara tipa povremeni i privremni poslovi. Imamo razloga da sumnjamo da se određeni broj mesta prikriva, a imamo i potrebu da kad se ta prva faza razmeštaja kolega tehnoloških viškova završi napravimo još jedan pregled da li je to uređeno kako treba – rekao je Šarčević.

On je rekao da će uslediti i inspekcijski nadzori prema onima koji ne poštuju procedure. Što se tiče isplate dugovanja, Šarčević je ponovio da će se u roku od pet dana prosvetarima isplatiti zaostala dugovanja jer je vlada odlučila da prosvetnim radnicima vrati razliku za umanjena primanja tokom letnjih meseci. Šarčević kaže da je važno da se sve što se kaže i ostvari, a da se ne obećava ono što nije moguće uraditi.

Ne želimo da prosvetni radnici budu na dnu lestvice i siromaštva, i zaposlenosti, i priznanja u društvu, mi treba da se staramo o ugledu profesije u zajednici i oni u meni imaju saveznika u tome – rekao je Šarčević.

Na pitanje da li će se odazvati i pozivu Unije sindikata prosvetnih radnika da se pojavi na "pretčasu", na Trgu Nikole Pašića u sredu u 11:55, Šarčević kaže da je ovih dana prezauzet i da nije imao ni minuta slobodnog vremena, ali da će pokušati da stigne.

Ne znam da li ću stići na sve sastanke, da li cu neke odložiti, imamo jako mnogo tema, 1. septembar je važan i za neke druge operativne stvari. Ako obećam, držaće me za reč, a ako pokušam stići ću – rekao je ministar.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da će taj sindikat u sredu u 11:55 sati, ipak, organizovati "pretčas" na Trgu Nikole Pašića kako bi javnost informisao o tome sa kojim problemima se suočavaju zaposleni u obrazovanju.

Posle godinu dana borbe uspeli smo da pokažemo i dokažemo ministarstvu da je pogresilo i pogresno obračunalo naše zarade tokom prošlogodišnjeg jula i avgusta i uskoro ćemo dobiti novac nazad zadovoljni smo – rekla je ona.

Janković kaže da školska godina počinje 1. septembra, a "da li će i kako trajati zavisi od ministarstva i svih nas". Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao je da sindikati sa onim što je postignuto, a što se tiče materijalnog položaja zaposlenih i uslovima rada ne mogu nikada biti potpuno zadovoljni.

Biće dobro ako ova priča dobije onaj tempo koji treba u smislu realizacije po školama u Srbiji. Nastavljamo tamo gde smo stali. Obećanja ima, rezultata još nema i nadam se da će reči pratiti i dela na terenu. Ubuduće ćemo postupati srazmerno situaciji kako se odnosi vlada i ministarstvo prema obrazovanju, ništa bolje, a ni gore – rekao je on.

Kako kaže, predstavnici tog sindikata pratiće dinamiku realizacije dogovorenog i shodno tome donositi odluke o štrajku. Ne možemo tako lako odustati, ali videćemo na dalje šta će se dešavati, rekao je on.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da je taj sindikat zadovoljan time što je ministar pružio ruku sindikatima odmah po stupanju na dužnost i što je rekao da će sarađivati sa njima.

Ono sto smo tražili, nadokadiće nam, ostale stvari su sistemske promene i razgovarali smo i o tome. Mislim da će se korenite promene sigurno dogoditi vezano za rad inspekcija, školskih uprava, direktora… – rekla je ona ističući da je važno i to što je ministar prihvatio da dođe na sastanak republičkog odbora Sinikata obrazovanja Srbije.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter