Izvor:
12.10.2018 u 12:45
0

Patrijarh Irinej ipak ide u Podgoricu!

Patrijarh bi trebalo da poseti najznačajnije srpske svetinje u Srbiji i Crnoj Gori.

Samo nekoliko dana nakon što je Crna Gora navodno napravila crni spisak nepoželjnih građana Srbije, a na kom je, prema pisanju regionalnih medija, i patrijarh Irinej, na zvaničnom sajtu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke je navedeno da Irinej ipak ide u Podgoricu.

U crkvenoj delegaciji će biti više od 20 ljudi, a sa Irinejem će, kako je planirano, put Podgorice krenuti i patrijarh Antiohijski, kao i mitropoliti Vasilije, Josif i Porfirije. Domaćin će biti mitropolit Amfilohije, a patrijarh Irinej će obići i Cetinje. Crnogorska Borba tvrdi da poseta crnogorskoj prestonici počinje u ponedeljak.

Patrijarh bi trebalo da poseti najznačajnije srpske svetinje u Srbiji i Crnoj Gori: Žiču, Studenicu, Ostrog, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, kao i svetinje u Nišu i Podgorici.

Pisanja o stavljanju patrijarha na spisak nepoželjnih počela su nakon što je prilikom nedavne posete Crnoj Gori saopštio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Patrijarh je komentarišući česte poruke državnih zvaničnika prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te najava da bi država mogla da oduzme pravoslavnoj crkvi imovinu, odnosno crkve i manastire, ocenio da je to nezamislivo u 21. veku.

– Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju – rekao je tada patrijarh.

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Izvor: Telegraf
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter