Izvor:
17.10.2018 u 11:46
0

VUČIĆ NA POSLOVNOM FORUNU SRBIJA-AUSTRIJA: Napredak zemlje znači dolazak novih investicija i bolji život!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da napredak Srbije na rang listi Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018. godinu za pet mesta znači i dolazak novih investicija, što označava i nove fabrike, nova radna mesta, rast životnog standarda, BDP, gradnju novih bolnica, puteva…

– Govorimo o važnim stvarima – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinara sa austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom odgovrajući na pitanja u vezi sa izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet stranici WEF-a, po kojem je Srbija po analiziranim institucionalnim, političkim, ekonomskim i drugim indikatorima ima ukupan skor od 60,9 poena, što je za 1,7 poena bolje u odnosu na prošlu godinu.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da ćemo dalje da napredujemo i da je opotrebno da više radimo na inovativnim tehnologijama. Naveo je da smo ispred svih zemalja bivše SFRJ, sem Slovenije, da smo ipsred Hrvatske po prvi put, a da su ostali značajno ispod.

Istakao je da nije bilo lako to postići, da je bilo potrebno sprovesti mnogo teških reformi, "a ljudi će videti, kroz dolazak većeg broja investitora, veći BDP, više puteva, bolnica, imati viši životni standard. . .

Rekao je i da zbog sveg toga, postignutih režultata, mogu i da se povećavaju openzije, a da će i plate biti povećane u rasponu od sedam do 12 odsto. Dodao je da smo mi siroamšna zemlja, da je to nedovoljno ali da su te cifre nezamislive za razvijene evropske zemlje.

Ukazao je da sve više najmoćnijih kompanija radi kod nas, zaposljava visokostručne kadrove koji neće ići napolje u druge evropske zemlje.

Rekao je i da će se zapošljavati i druga radna snaga na koju se nije obraćala pažnja i koja je deficitarna, kroz dualno obrazovanje koje radimo sa Austrijom, Švajcarskom i Nemačkom, te ćemo imati preko potrebnih zanatlija.

– Zato stvari idu polako na bolje, ali svakako na bolje i hvala što nam pomažu naši prijatelji iz Austrije. Svakako Srbija, ako posotane član EU, neće biti najsiromašnija zemlja, a gledaćemo da ne bude velika razlika između nas i mnogih drugih – poručio je Vučić.

Prema izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet stranici WEF-a, Srbija po analiziranim institucionalnim, političkim, ekonomskim i drugim indikatorima ima ukupan skor od 60,9 poena, što je za 1,7 poena bolje u odnosu na prošlu godinu.

Od zemalja na prostoru bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija na 35. mestu sa rezultatom 69,6 poena. Hrvatska je pala za dva mesta na 68. poziciju (60,1 poen), dok se Crna Gora popela za "dve stepenice" na 71. mesto (59,6 poena). Makedonija, koja prošle godine nije bila rangirana usled nedostupnih podataka, nalazi se ove godine na 84. poziciji na listi globalne konkurentnosti sa skorom od 56,6 poena, a Bosna i Hercegovina je skliznula za jedno mesto na 91. poziciju s rezultatom 54,2 poena. Analiziranih 140 zemalja predstavlja 99 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 94 posto svetske populacije.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/sns_srbija/Privrednakomora

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter