Izvor:
05.09.2016 u 14:56
0

BROJ OBOLELIH RASTE: U Srbiji registrovano 17 slučajeva virusa Zapadnog Nila!

Broj obolelih od virusa Zapadnog Nila u Srbiji raste, registrovano je 17 slučajeva oboljenja, uz dva smrtna ishoda, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić. Kada je reč o Zika virusu, Ilić kaže da među našim olipmijcima iz Rija nije zabeležen nijedan slučaj oboljenja. Govoreći o groznici Zapadnog Nila, Ilić kaže da je to već autohtona infekcija i da ova godina liči na 2014. kada smo imali sličan broj obolelih, podsećajući da nju prate simptomi slični gripu, te da su posebno ugožene starije i imunodeficijentne osobe. Ilić, međutim, ističe i da su pojedine lokalne samouprave preduzele aktivnosti na suzbijanju komaraca, što je, kako kaže, ključno, ne samo tokom leta već čitave godine. Kada je reč o Zika virusu, Ilić kaže da među našim olipmijcima iz Rija nije zabeležen nijedan slučaj oboljenja.

Od lekarskog tima koji je pratio naše sportiste imamo potvrde da nije bilo poremećaja zdravlja naših sportista dok su bili u Riju. Jedan deo njih imao je gastriontestinalne tegobe, ali Zika virusa nije bilo – rekao je Ilić na RTS-u.

On je kazao da bi sportisti trebalo da dođu u Institut da urade testove, radi provere da li je bilo infekcije, uz napomenu da je do sada testirano 17 sportista i da nije bilo pozitivnih slučajeva. Testova, kaže, ima dovoljno i za sportiste i novinare, kao i za sve građane koji su putovali u ta područja, ali napominje da je Zika virus i dalje pretnja na globalnom niovu, te da to "ne treba staviti ad akta".

Jako je dobra vest iz SZO da do sada nije potvrđen slucaj zika virusa među učesnicima OI i ona je potvrdila potrebu za preduzimanjem svih mera koje su bile preporučene i dokaz je da je tokom OI zaista preduzeto sve da se brojnost komaraca svede na minimum i da se sportisti zaštite – rekao je Ilić.

Kada je reč o migrantskoj krizi, Ilić kaže da značajnijih problema nije bilo, a da je do sada registrovano deset slučajeva malarije među migrantima.

Možemo ih očekivati još, jer oni dolaze iz područja gde ima malarije, ali nadamo se da neće biti većeg priliva migranata. Za sada držimo to pod kontrolom, na terenu su naše službe i čini sve da se ne pojavi bilo kakva ozbiljna epidemija – rekao je Ilić.

Govoreći o vakcinama, Ilić je naglasio da svih vakcina ima dovoljno, kao i da "Batut" planria dovoljne količine vakcina za narednu godinu.

Tanjug
Foto: Twitter/HELLO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter