Izvor:
05.09.2016 u 19:39
0

„PARADA HRABROSTI, SNAGE I DOSTOJANSTVA“: Šetnja osoba sa invaliditetom 10. septembra, posle protest!

Prva parada osoba sa invaliditetom, pod nazivom "Parada hrabrosti, snage i dostojanstva" biće održana 10. septembra u Beogradu, kada će osobe sa invalitetom izneti svoje zahteve za poboljšanje položaja u društvu, a krajem meseca i protest, najavili su danas organizatori. Na konferenciji za novinare predstavnika Udruženja osoba sa invaliditetom "Feniks", fondacije "Fibi" i Srpske federacije slepih "Sveti Stefana Dečanski", rečeno je da će mirna i tiha šetnja 10. septembra od Trga Republike, centralnim gradskim ulicama, do Nemanjine i Ministarstva rada, biti uvod u "ozbiljan protest" krajem septembra, na kome će tražiti prijem kod premijera Aleksandra Vučića i ministra za rad Aleksandra Vulina.

Organizatori kažu da je povod za paradu otvorena i neprikrivena diskriminacija osoba sa invaliditetom od organa vlasti, a njen cilj osnaživanje osoba sa invaliditetom i njihovo prihvatanje od društva, kao i zahtev za hitno rešavanje njihovih problema. Organizatori su apel za sponzorstvo parade uputili svim većim kompanijama i svim političkim partijama kojima poručuju da na paradu dođu bez stranačkih obeležja, već isključivo kao građani.

Među 20 zahteva osoba sa invaliditetom najvažniji je povećanje tuđe nege i pomoći, odnosno njeno izjednačavanje sa dodatkom koji primaju civilne žrtve rata, kao i preispitivanje kome se sve taj dodatak isplaćuje s ozbirom na brojne zloupotrebe, kako se više, kažu, ne bi dešavalo da tu pomoć dobijaju "slabovidi koji voze kola".

Kako su naveli, tuđa nega i pomoć za nezaposlenu osobu sa invaliditetom od 100 odsto iznosi 26.000 dinara ili manje od tog iznosa, dok je za civilne žrtve rata sa istim nivoom invaliditeta 89.000 dinara.

Cilj tog zahteva, kako kažu, nije da se civilnim invalidima rata smanje primanja, već da se ostalima povećaju, te da se za jednak nivo invaliditeta prima isti dodatak za tuđu pomoć.

Među zahtevima su i intenzivnije zapošljavanje osoba sa invaliditetom, besplatan prevoz u gradskom saobraćaju, omogućavanje ulaska u vozila gradskog saobraćaja, uklanjanje fizičkih barijera na trotoarima, te obezbeđivanje rampi za prilaz i ulaz u sve držvane objekte, ali i u stambene zgrade, kulturne ustanove…

Osobe sa invaliditetom traže i promenu zakona o socijalnoj zaštiti, smene u sektoru za zaštitu osoba sa invalididtetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posebno smenu pomoćnika ministra Vladimira Pešića.

Traže i da na mestu pomoćnika ministra bude osoba sa invaliditetom, kao i zapošljavanje još najmanje dve do tri osobe sa invaliditetom u tom sektoru.

Takođe, traže da da imaju predstavnike u parlamentu i lokalnim samoupravama bez izlaska na izbore, besplatno korišćenje prostorija za udruženja, ispunjenje predizbornih obećanja, oslobađanje plaćanja raznih taksi, ukidanje poreza i na donacije veće od 100.000 dinara, pospešivanje donorstva, ukidanje PDV na kupovinu medicinskih pomagala u zemlji i inostranstvu, ili da stopa PDV ne prelazi dva odsto. Među zahtevima su i ukidanje poreza na imovinu, omogućavnje redovne novčane pomoći za nezaposlene roditelje dece sa invaliditetom, a onima koji rade novčana potpora za negovateljicu, maksimalno pojednostavljivanje svih procedura za ostavrivanje prava osoba sa invalidtetom, te unapređenje uslova za banjsko lečenje.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter