Izvor:
21.10.2018 u 16:32
0

ŠOK PROGNOZA! STIŽE LEDENI TALAS, NA PLANINAMA SNEG: Za vikend novi temperaturni šok, čak 25 stepeni!

Nakon više od dve nedelje miholjskog leta i prijatnih prolećnih temperatura, stiglo je zahlađenje koje i nije neočekivano za ovo doba godine. Međutim, po svemu sudeći, sneg ćemo morati da sačekamo još neko vreme.

Poslednji dan ove nedelje osvanuo je siv i znatno hladniji od onih koje smo imali od početka oktobra.

Temperature su već danas niže za oko 10 stepeni, što će se zadržati do kraja dana. Imaćemo oblačno, osetno hladnije vreme, dok će u nekim krajevima zemlje padati i kiša – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda pokazuju da se kiša može očekivati u Novom Sadu ali i Beogradu, gde će biti praćena jakim udarima vetra. Pored toga, u višim delovima zemlje, konkretno na Kopaoniku i Starol Planini, stvorili su se uslovi za suznežicu.

Moguće je da će na planinama provejavati sneg, ali daleko od toga da će se formirati snežni pokrivač. Uz to će duvati i severo-zapadni vetar, dok će tokom noći doći ponovo do zahlađenja – kaže Đurić.

Ponedeljak i utorak malo topliji

Trend promenljivo oblačnog vremena u celoj Srbiji nastavlja se i iduće nedelje. Ipak, to ne treba da obeshrabri, jer će se živa na termometru popeti do nešto viših podeoka.

Biće malo toplije nego danas, ali će na zapadu biti povoljni uslovi za slabiju kišu. Osim toga, ne očekuje se značajnija količina padavina. Temperature će se u ponedeljak kretati od 11 do 19 stepeni, a u utorak od 14 do 20 – objasnio je Đurić.

U sredu se zadržava promenljivo oblačno vreme, a takođe i povoljni uslovi za slabiju kišu. Međutim, doći će do pada temperature, što će biti propraćeno jakim severo-zapadnom vetrom.

Krajem dana će doći do razvedravanja, pa se u četvrtak očekuje suvo ali relativno hladno vreme, sa maksiamlnom temperaturom od 9 do 14 stepeni. Takvo vreme zadržaće se do kraja radne nedelje.

Za vikend 25 stepeni

Koliko je klima promenljiva pokazuju i podaci meteorologa za prognozu za naredni vikend. Đurić kaže da su moguće dva scenarija, i to zbog ciklona koji stiže u Srbiju.

Prema današnjim prognozama tokom sledećeg vikenda Srbija će biti pod uticajem ciklona, što znači da bismo mogli imati veoma toplo vreme. To je zbog toga što u prednjem delu ciklona dolazi do strujenja tople mase sa juge – objašnjava Đurić, dodajući da ako se to ostvari, mogli bismo imati temperaturu do 20 stepeni, a ponegde i do 25. Uz to, duvaće pojačan južni vetar.

Međutim, do pre nekoliko dana prognoze su govorile da bi ciklon mogao istoku zemlje i Balkana da donese priliv hladnog talasa.

Vrlo je lako da se prognoza promeni jer je tom ciklonu potrebno jako malo da se pomeri – kaže Đurić. U oba slučaja, jedno je sigurno – nema naznaka da će biti snega. Mogućnost provejavanja suznežice ostaje samo kada je reč o višim delovima zemlje, to jest u planinama.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter