SVETSKI DAN DETETA: Mladi do 17 godina čine samo 17 odsto stanovništva!

 

Mladi do 17 godina čine samo 17 odsto stanovništva u odnosu na opštu populaciju u Srbiji, izjavila je večeras ministarka bez portfelja zadužena za demografski razvoj i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović i dodala da oni koji imaju preko 65 godina čine više od 20 odsto populacije.

- To je apsolutno nedovoljno da se održimo ovde u Srbiji - rekla je Ðukić Dejanović na obeležavanju Svetskog dana deteta u Skupštini Srbije.

Ona je podsetila da je 1954.godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija 20. novembar proglasila Danom deteta kada se svake godine ponovo podseća na važnost da se svakom detetu obezbedi, između ostalog, bezbrižnost i obrazovanje.

- I agenda 2030 UN kaže da svako dete treba da bude uključeno u sistem obrazovanja koji će biti i obavezan i besplatan u predškolskom, osnovnom i srednješkolskom uzrastu - rekla je Ðukić Dejanović.

Navodeći da Srbija neretko konstatuje da nema dovoljno dece, Ðukić Dejanović je istakla da su zbog toga pronalitetne mere izuzetno važne i prioritetne.

Naglasila je i da je jako važno da dete bude zaštićeno i da njegov interes bude prioritet i u skladu sa tim pozvala pojedince, akademsku zajednicu i sve činioce da se pridruže i pomognu da zakoni koji se donose, a tiču se zaštite prava deteta, budu što bolji.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić naveo je da je Srbija među prvima ratifikovala Konvenciju o pravima deteta i da od tada pokazuje potpunu i kontinuiranu posvećenost o zaštiti njihovih prava.

On je istakao da je Narodna skupština uvek bila usmerena u pravcu zaštite dečjih prava i poboljšanju položaja dece kroz zakonodavne aktivnosti, a od 2012. godine, podsetio je, postoji Odbor za prava deteta čiji je predsednik Maja Gojković.

- Srbija beleži značajne pomake u unapređenju prava deteta i stvaranju zakonskih okvira za zaštitu dece, a potpuno smo svesni da je puno posla pred nama - rekao je Arisć.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da Beograd, kao veliki grad, mora da vodi računa o svoj deci, naročito o ugroženim grupama, kao što su deca bez roditeljskog staranja ili deca sa posebnim potrebama.

- Beograd to i radi. Do kraja godine ili početkom sledeće godine ćemo otvoriti Prihvatilište za decu u kome će oni koji nemaju smeštaj moći da budu zbrinuti. Radi se o 1.700 kvadrata prostora za više od 600 dece. Pored njih i deca sa ulice će tu moći da nađu sklonište - rekao je Radojičić.

Povodom Svetskog dana deteta večeras će zdanja u Beogradu poput Doma narodne skupštine da svetlucaju plavom bojom u skladu sa ovogodišnjim sloganom “Plavo za svako dete”

 

 

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost