Izvor:
27.09.2016 u 19:55
0

BILANS JAVNIH PREDUZEĆA ZA 2015: Telekom Srbija ima najveći neto profit; Srbijagas, Farmakom i Železara Smederevo najveći gubitaši

Telekom Srbija je najprofitabilnije preduzeće u Srbiji u 2015, najveće poslovne prihode ostvario je NIS a.d, najveću imovinu i kapital poseduje JP EPS, dok najveći neto gubitak ima Farmakom iz Šapca, a najveće ukupne gubitke ima JP Srbijagas.

To su podaci koje je Agencija za privredne registre danas predstavila u publikaciji “100 naj privrednih društava u Srbiji u 2015”, a koja sadrži prikaz najboljih i najlošijih preduzeća na osnovu analize uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka više od 90.400 privrednih društava u Srbiji.

Istovremeno analiza naplate potraživanja od kupaca i izmirivanja obaveza prema dobavljačima pokazala je da dobavljači kratkoročno finansiraju velike sisteme.
Veliki i uspešni sistemi su, zaparavo, dobar deo svojih finansiranja prebacili na dobavljače tako što ne izmiruju blagovremeno obaveze prema dinamici koja je bila ugovorena”, rekla je registrator u Registru finansijskih izveštaja i boniteta APR Ružica Stamenković.

Ona je objasnila da više od 70 odsto preduzeća na listi od 100 zapravo koristi sredstvo neizmirivanja obaveza kao kratkoročni izvor finansiranja svog poslovanja, “što je iznenadjujuće, posebno za one koji posluju uspešno”.
Kada je reč o najboljima, koncentracija srpske privrede nalazi se upravo u prvih 100 preduzeća, odnosno ona ostvaruju trećinu ukupnih poslovnih prihoda cele privrede.

U 100 najvećih je koncentrisano više od dve petine neto dobitka i dve petine poslovne imovine, polovina kapitala ukupne privrede, dve trećine neto gubitaka i više od polovine kumuliranih istorijskih gubitaka”, rekla je Stamenković.

Najveće poslovne prihode prošle godine ostvario je NIS Srbije, i sa 199,9 milijardi dinara čini 2,3 odsto poslovnih prihoda cele privrede. U 2015. to preduzeće je imalo izuzetan rast, za više od 18 odsto, a imovina i kapital mu dozvoljavaju da može da proširuje delatnost kako novim kreditiranjem, tako i finansiranjm iz sopstvenih izvora, jer više od 64 odsto u svom finansiranju Telekom koristi sopstvene izvore finansiranja”, rekla je Stamenković.

Po poslovnim kapacitetima, odnosno po imovini i kapitalu, najveće je JP Elektroprivreda Srbije, koje je u 2015. imalo veliku statusnu promenu, kada mu je pripojeno sedam velikih preduzeća koja proizvode energiju i ugalj.
“Imovina EPS-a je 886,8 milijardi dinara, što je 6,9 odsto ukupne imovine srpske privrede, dok poseduje 639,7 milijardi kapitala, što je 10,5 odsto ukupnog kapitala privrede”, rekla je Stamenković.

Ona je ipak dodala da se ne može govoriti o godišnjoj uspešnosti te firme jer su njeni rezultati, posle statusne promene, povećani dva i tri puta, ali da su oni ipak izuzetno visoki.

S druge strane, kumulirani istorijski gubitak EPS-a je 103,5 milijarde dinara, jer je ono preuzelo i gubitke sedam pripojenih preduzeća.

Kada je reč o gubicima, najveći neto gubitak ostvario je koncern Farmakom MB, sa gubitkom od 58 milijardi dinara, čini 18 odsto neto gubitka cele privrede i tri puta je veći od drugoplasiranog na listi, Železare Smederevo, koja je imala neto gubitak od 17,7 milijardi dinara. Listu sa najvećim kumuliranim gubicima predvodi JP Srbijagas sa 150,2 milijarde dinara, što iznosi 4,3 odsto ukupnih gubitaka cele privrede.

Srbijagas je dugogodišnji gubitaš, ali je 2015. završio pozitivnim rezultatom, odnosno dobitko od tri milijarde dinara, što pokazuje rast poslovnih prihoda od 11,5 odsto.

Alo
Foto: Hellomagazin.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter