Izvor:
05.10.2016 u 02:17
0

PO PRVI PUT U ISTORIJI: Srbija ekonomski UNIŠTILA Hrvatsku!

Prvi put posle 16 godina naša zemlja nadjačala Hrvate u međusobnoj ekonomskoj borbi na tržištu.

Uporedni podaci Privredne komore Srbije i Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je srpska ekonomija za osam meseci izvezla u Hrvatsku za 18.3 miliona evra više robe nego što su oni izvezli nama. Ovo je prvi put da se tako nešto dogodilo još od 2000. godine.

Prema tim podacima, Srbija je u Hrvatsku za osam meseci izvezla robu u vrednosti od 297,5 miliona evra, dok je hrvatski izvoz u Srbiju iznosio 279,2 miliona. Iz toga proizlazi da je naša zemlja u međusobnoj razmeni u plusu čak 18,3 miliona evra. Ukupna robna razmena između dve zemlje iznosila je 576,7 miliona evra i veća je za 7,3 odsto u odnosu na isti period 2015.

Komšijama smo najviše izvozili struju, katodne cevi, suncokretovo ulje, balone, bočice i proizvode od plastike. Sjajno su se prodavali i kupaći kostimi i ženski donji veš. Od njih smo najviše uvozili cement, delove za auto sedišta, lakove i ulja, deterdžente za ručno pranje, hranu i cigarete.

Saša Đogović, saradnik Instituta za istraživanje tržišta, smatra da je više faktora uticalo da ostvarimo suficit u trgovini sa Hrvatskom. Po njemu, jedan od njih bila je i politička nestabilnost u Hrvatskoj, koja je u jeku oko godinu i po dana.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da se do kraja godine očekuje povećanje od još 5 odsto.

– Srpski izvoz u Hrvatsku biće sve veći, pre svega u industrijskoj proizvodnji – smatra Kovačević.

Prema mišljenju stručnjaka, Srbija je potukla Hrvatsku u izvozu između ostalog i zato što pojedine hrvatske firme, pout "Agrokora", koji je kupio "Dijamant" iz Zrenjanina, ovde proizvode na veliko i tu robu izvozi u matičnu državu. Ekonomista Mlađen Kovačević podseća i da su neki hrvatski tajkuni zakupili poljoprivredno zemljište u Srbiji i da te proizvode sada šalju u Hrvatsku.

– Ipak, to je statistički gledano svakako dobitak za Srbiju – dodaje on.

Srbijadanas
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter