19°C

Beograd

KAKO SAM HTEO DA UBIJEM TITA: Ispovest sveštenika, koji je neuspešno pokušao da likvidira Broza!

Nesuđeni sveštenik Radoš Stevlić je umesto krsta i molitvenika u ruke uzeo oružje i pre pola veka krenuo u borbu protiv Josipa Broza Tita i komunizma.

Kako je rekao za televiziju Prva, još kada je bio dete, smatrao je da je oličenje zla bio Tito.

- Tito je bio neka vrsta Zevsa, vrhunski bog koji je bio nedodirljiv. Mislim da je komunizam bio najgori sistem vladavine od Adama i Eve - rekao je Stevlić.

On navodi da se 1944. godine dogodilo nešto što je promeniol tok njegovog razmišljanja, a to je i optužba da je četnik, te pretnja komunista da će ga ubiti.

Tri decenije kasnije, student Teološkog fakulteta postao je deo grupe koja se spremala da likvidira jugoslovenskog maršala.

- U Nujorku su bili glavni organizatori, u Torontu braća Stanojević, Đorđe Grahović u Ohaju, Nikola Živović i ja smo bili u Čikagu, Nikola Kavaja nas je povezivao. Nismo koristili telefone, prisluškivanja je bilo svuda - dodao je Stevlić.

Svoj prvi bombaški napad na Titovu Jugoslaviju simbolično su izveli na Svetog Savu sedamdesetih godina.

- Prva akcija bila je takozvana ‘Šest svetosavskih bombi’. Šest bombi eksplodiralo je u isto vreme u svim konzulatima i ambasadama Jugoslavije, u Njujorku, Torontu, Čikagu, Los Anđelesu, San Francisku i Klivlendu - dodao je on.

Međutim, ono o čemu su brujali američki mediji bio je pokušaj ubistva jugoslovenskog maršala.

- Mi smo smatrali da je neophodno da se Josip Broz Tito ukloni. Najbliži tome bili smo kada je dolazio drugi put u Ameriku u Filadelfiji, onda smo imali snajperiste koji su čekali da ga skinu za vreme hoda od aviona do terminala - dodao je Stevlić.

Grupa nije imala uspeha ni tada, ni kada je Tito došao u posetu Beloj kući, jer je prilaz Titovom automobilu bio nemoguć.

Usledila su hapšenja, suđenja i dugogodišnja robija zbog terorizma. Radoš Stevlić odslužio je kaznu od deset godina, iako i sam kaže da je postojala mogućnost da dobije maksimalnih 65 godina zatvora.

Kako kaže, nikada se ne bi vratio istim putem.

- Svi smo mi udarili glavom u zid, zid je ostao čitav, a glave su popucale - zaključio je Stevlić.

B 92
Foto: Wikipedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar