VERNICI SLAVE SVETOG SERGIJA: Vaskrsao je dečaka, a njegove MOŠTI I DANAS ISCELJUJU!

 

Jedan od najslavljenijih ruskih svetaca - sveti prepodobni Sergije Radonešski (3. maj 1314 — 25. septembar 1392.), monah i svetitelj Ruske pravoslavne crkve, osnivač je manastira Svete Trojice u Sergijevom Posadu blizu Moskve, obnovitelj monaštva u severnoj Rusiji. Ruska pravoslavna crkva proslavlja ga 5. jula po julijanskom kalendaru.

Rođen je u selu Varnita (u blizini Rostova) kao Vartolomej. U svojoj 10-oj godini mladi Vartolomej naučio se pismenosti u crkveno-školskoj opštini, zajedno sa svojom braćom (stariji Stefan i mlađi Petar). Oko 1328. godine zbog siromaštva Vartolomej bio je primoran da se preseli u grad Radonješ. Nakon smrti roditelja Vartolomej odlazi u Hotkovo-Pokrovski manastir, gde je već bio njegov brat Stefan. Tu su se predali strogom postu i podvižništvu. Nedaleko od manastira izgradili su isposnice na obalama reke Koncuri gde je kasnije izgrađena (oko 1335.) mala drvena crkva u čast Svete Trojice, na mestu gde se danas nalazi katedrala i crkva Svete Trojice. Tu Vartolomej prima monaški čin pod imenom Sergej, u spomen mučenika Sergeja.

Manastir Svete Trojice je osnovan 1345. godine. Sergej je bio njen drugi iguman i sveštenik. Monasima je davao primer svojom poslušnošću, predanošću radu i molitvi. Manastir je napredovao i njegova slava je rasla. Zajedno sa svojim učesnicima podigao je više od 40 manastira koji čine Trojičko-Sergejsku lavru.

Tokom svog života Sergej Radonešski činio je mnoga čuda. Ljudi su dolazili iz raznih gradova tražeći isceljenje za svoje bolesti i čuju pouke, a ponekad čak i samo ga vide. Prema predanju vaskrsao je dečaka, koji je umro na rukama svoga oca.

Svete mošti prepodobnog Sergija behu čitave i netljene, nego se trulež ne beše dotakla ni odeće njegove; sa obe strane sanduka videla se voda, ali ona nije dodirivala ni mošti prepodobnoga, ni haljine njegove. Videći to, svi se obradovaše i uznesoše hvalu Bogu koji proslavi Svoga ugodnika. Sa velikim slavljem biše položene svete mošti prepodobnoga u novi kivot. Ovo obretenje moštiju prepodobnog Sergija bi 5. jula 1422. godine. Pri obretenju svetih moštiju dogodiše se mnoga isceljenja. No i nadalje od česnog kivota njegovog kao od izvora teku isceljenja svima koji sa verom pristupaju: jer kako. za života svog na zemlji, tako i po prestavljenju svom ovaj veliki čudotvorac čini velika i neizbrojna čudesa, u slavu Hrista Boga našega, kome čast i blagodarenje kroza sve vekove

 

HappyTv.rs
Foto: crkvenikalendar.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro