Izvor:
11.06.2019 u 12:35
0

IZ ZAVODA ZA BIOCIDE ZA HAPPY PORTAL: Manje komaraca već sledeće sedmice, zmije korisne zbog sitnih glodara!

Brojne vremenske nepogode koje su iznenadile građane naše zemlje usred proleća, poremetile su gotovo čitav ekosistem.
Naime, nakon brojnih padavina najzeda komaraca opsela je glavni grad Srbije, a nakon prskanja koje je u nekoliko navrata primenjeno u svim opštinama, količina letećih napasti i dalje se ne smanjuje.

Usled naglog otopljenja pojavio se veliki broj zmija, koje su građani videli golim okom, a niotkud pojavile su se i divlje svinje, koje slobodno haraju glavnim gradom. Našoj redakciji građani Beograda pisali su u velikom broju, podjednako uznemireni zbog pojave sve tri vrste životinja, a iz Zavoda za biocide rekli su nam da nema razloga za brigu:

“Nezahvalno je predviđati kretanje brojnosti komaraca, ali rezultati monitoringa komaraca na teritoriji Beograda pokazuju da se brojnost šumskih komaraca smanjuje. S obzirom na to da se vremenska situacija stabilizovala i da ekipe Zavoda sada mogu nesmetano da sprovode tretmane uređajima sa zemlje, naši sugrađani će najverovatnije sledeći vikend provesti sa manje uznemiravanja od strane komaraca. U svakom slučaju neophoidno je i dalje da se preduzimaju i individualne mere zaštite (korišćenje repelenata, adekvatna odeća dugih rukava i nogavica, koriščenje mrežica na prozorima i tableta protiv komaraca u stanovima)”, objašnjava dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

Po rečima dr Aleksića pojava zmijaneće remetiti građane Beograda, kako tvrdi, njihovo prisustvo može biti veoma korisno:

“ Što se tiče pojave zmija nema razloga za paniku , jer na teritoriji Beograda žive samo bezopasne zmije ( četiri vrste). Sve one su korisne jer regulišu brojnost sitnih glodara i ne treba ih ubijati. Jednoistavno je zaobiđite ili sačekajte da se ona skloni ukoliko je sretnete prilikom boravka u prirodi. Ukoliko imate bliski susret sa zmijom u gradu, radnici Zoohigijene su obučeni za hvatanje i bezbedno uklanjanje zmija iz urbane sredine”, rekao je Aleksić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter