Izvor:
11.06.2019 u 13:34
0

ALEKSANDAR VUČIĆ IZJAVIO: Izbegli smo katastrofu iz 2014-te!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas naselje Sirča kod Kraljeva, koje je pretrpelo najveću štetu od buijičnih poplava i istakao da je izbegnuta katastrofa iz 2014. godine zahvaljujući svemu onome što je od tada urađeno na odbrani od poplava.

Vučić je rekao da će do kraja godine biti izgrađena sva 23 mosta na teritoriji Kraljeva oštećena u poplavama početkom juna.

On je obišao lokaciju na kojoj je Vojska Srbije postavila ponton, jer je Sirčanska reka odnela stari most, a direktoru Puteva Srbije naložio je da do 15. oktobra bude napravljen novi most.

– Zadovoljan sam što smo izbegli katastrofu iz 2014. godine, ne zbog prirode, već zbog teškog rada i Gorana Puzovića i Srbijavoda i sada treba dodatno da uložimo u te objekte. Sve što je Puzović radio je dalo velike rezultate. Treba još Grdicu da oslobodimo od poplava za sva vremena".

Vojska je za nešto više od dva dana postavila pontonski most kako bi stanovništvo Sirče moglo da prelazi reku, a Vučić je rekao da je ponosan na nju što je pritekla u pomoć građanima.

– U Kraljevu je sigurno najveća šteta. Morava je izdržala i sve što smo radili oko nje, ali su problem sada napravili bujični tokovi – naveo je Vučić i dodao da će biti uložen i dodatni novac za utvrđivanje reka u tom delu Srbije.

Kada je reč o novčanoj pomoći građanima koji su najviše bili ugroženi poplavama, Vučić je kazao da je to pitanje pravičnosti kome je taj novac najpotrebniji i da će o tome odlučivati nadležna komisija.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da bi trebalo, kao što je najavljeno, za Vidovdan 28. juna da otvori aerodrom Morava kod Kraljeva za civilni saobraćaj, što će puno značiti za privredu i razvoj tuzima Zapadne Srbije.

Predsednik je kazao da će do kraja godine biti otvoren i ceo autoput od Beograda do Čačka, pošto je dobio obećanje od Kineza da će deonica Surčin – Obrenovac biti gotova do svetog Nikole, 19. decembra.

– Za dve godine ćemo imati i autoput od Preljine do Požege – naglasio je Vučić.

Kaže, takođe, da krajem jula počinju radovi na izgradnji Moravskog koridora, to jest autoputa Pojate – Preljina koji će američka kompanija Behtel najverovatnije raditi po sistemu "ključ u ruke".

Predsednik je rekao da čeka 15. jun kada će imati podatke o PDV-u i da će tada moći više da kaže kada će biti povećane ponovo plate i penzije, ali da očekuje da to premijerka Ana Brnabić odobri pre kraja godine, a da bi prosečna plata trebalo da bude veća od 500 evra.

– Rekli su mi pre (opozicija), kada digneš plate iznad 500 evra treba svi da glasaju za tebe. Ima taj snimak iz skupštine, da ih podsetim – dodao je Vučić.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević je rekao da je u Sirči poplavljeno 45 kuća i da je srušen most što je, kako kaže, nanelo veliku štetu meštanima nizvodno od reke, jer su voda i mulj ušli u njihove kuće.

Kako je rekao, u narednom periodu neophodno je da se uradi projekta dokumentacija za izgradnju novog mosta po savremenim standardima.

Rakočević je rekao da je selo iznad mosta, sa 25 meštana, potpuno odsečeno od ostalog dela Sirče i do kojeg ne može da se stigne prevozom.

– Ekipe Štaba za vanredne situacije, Doma zdravlja i Crvenog krsta obilaze peške menštane tog sela i donose im pomoć u lekovima i hrani – rekao je Rakočević i dodao da, prema preliminarnim procenama, materijalna šteta iznosi nekoliko miliona dinara.

Kazao je da se većina meštana čija su domaćinstva bila poplavljena vratilo u svoje kuće i da je raščišćen teren.

Izvor:Tanjug
Foto: Tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter