PAŠALIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV DEČJEG RADA: Uprkos zakonima deca se i dalje ekonomski iskorišćavaju!

U svetu je radno angažovano čak 218 miliona dece starosti između pet i 17 godina, među njima 152 miliona su žrtve dečjeg rada, a skoro polovina njih, 73 miliona, uključeno je u opasan dečji rad.
To su procene međunarodnih organizacija, uoči 12. juna. - Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić u saopštenju ukazuje da se, uprkos zakonskoj zabrani, u svetu, ali i kod nas, deca i dalje ekonomski iskorišćavaju i izložena su teškom fizičkom radu. 

- Najgori oblici dečjeg rada ozbiljno ugrožavaju prava deteta, štetni su po fizičko i mentalno zdravlje, po razvoj i kvalitet života dece, otežavaju i onemogućavaju pristup školovanju, uslugama zdravstvene i socijalne zaštite i zaštite od nasilja i zlostavljanja - upozorava Pašalić.

Dodaje se da ombudsman u redovnim i posebnim izveštajima ukazuje na ključne sistemske nedostatke koji su prepreka za suštinsko i delotvorno prevazilaženje ovog problema. 

Nepoznavanje i nerazumevanje pojave, nedostatak evidencija i podataka, isključenost dece i nedostupnost usluga, nedostatak aktivnosti organa na terenu, kao i nepotpun i neodgovarajući pravni okvir za suzbijanje i prevenciju najgorih oblika dečjeg rada dovodi do fenomena dečjeg rada. 

Zaštitnik građana smatra da je za otklanjanje propusta neophodno da se odgovarajućim zakonodavnim intervencijama i merama obezbedi, pre svega, dekriminalizacija dece koja su izložena najgorim oblicima dečjeg rada, ekonomskoj eksploataciji, puna porodično-pravna, krivično-pravna i druga zaštita, uz uspostavljanje usluga za oporavak i reintegraciju u zajednicu.

Pašalić posebno apeluje na zaštitu dece migranata, koja bez pratnje prelaze granice, čineći posebno ranjivu kategoriju izloženu svakoj vrsti eksploatacije i zloupotrebe. 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro