Izvor:
13.06.2019 u 07:59
0

NAJBOLJE ZEMLJE ZA ŽIVOT SA DECOM: Na poslednjem mestu se nalazi Švajcarska, a na vrhu su…!

Švedska je najbolje mesto za život s decom, dok je u Švajcarska na poslednjem mestu, pokazalo je istraživanje UNICEF-a.

Slovenija je osma na listi država koje roditeljima i deci nude najbolje uslove za život, a Hrvatska je zauzela 22. mesto, otkriva istraživanja UNICEF-a.

Istraživanje je zasnovano na podacima o pravima majki i očeva na plaćeno odsustvo, odnosu države prema deci do tri godine i prema deci do predškolskog uzrasta. Istraživanjem je obuhvaćena je 31 država, a zemlje Balkana koje nisu članice Evropske unije nisu učestvovale u istraživanju.

Najbolja zemlja za život sa decom je Švedska, dok se Švajcarska nalazi na poslednjem mestu, pokazuju rezultati.

Šveđanke imaju pravo na 35 nedelja plaćenog porodiljskog odsustva, a očevi u Švedskoj – na deset nedelja. U Švajcarskoj ne postoji plaćeno odsustvo za očeve, a majkama je plaćeno osam nedelja.

Hrvatska se bolje kotira od Velike Britanije, Poljske i Grčke, jer se ženama plaća 39 nedelja odsustva, a očevima dve.

U Sloveniji majke mogu da odsustvuju sa posla 48 nedelja nakon porođaja, pa se ova zemlja kotira bolje od Francuske, Finske, Španija i Holandije.

Kako je majkama u Srbiji

Porodiljsko bolovanje u Srbiji može se otvoriti najkasnije 28 dana pre termina za porođaj.

Ono traje tri meseca tokom kojih se žena oporavlja od porođaja.

Na porodiljsko bolovanje se nadovezuje bolovanje radi nege deteta koje traje još devet meseci. Majke u Srbiji imaju plaćeno 365 dana odsustva kako bi bile sa bebom.

Naknadu zarade radi nege deteta ostvaruju zaposlene majke i očevi. Takođe, pravo na naknadu ima i jedan od usvojitelja ili hranitelj, odnosno staratelj deteta.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter