POPOVIĆ-IVKOVIĆ: Zajedno protiv neravnopravnosti i nasilja!

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković poručila je, na međunarodnom forumu Ujedinjenih nacija koji se održava u Bakuu, da je za postizanje pune rodne ravnopravnosti najvažnije promeniti društvenu svest i izgraditi društvo jednakih mogućnosti i za ženu i za muškarca. 

- Ovde smo prisutni jer ovaj skup šalje jasnu poruku šire svetske zajednice, međunarodnih organizacija i svih aktera društva, da se neravnopravnost i nasilje nikako ne smeju tretirati kao privatni problem, već se sa njim svi moramo zajedno suočiti", poručila je Popović Ivković - saopštio je MUP.

Zakonodavni okvir i jačanje institucionalnih kapaciteta svakako su jedan od najvažnijih zadataka za svaku od naših država, ali to, kako je rekla, nije dovoljno, jer zakoni i propisi ne smeju biti mrtvo slovo na papiru, njihovo dosledno sprovođenje u praksi je još važnije. 

Popović Ivković je rekla da je Srbija u proteklom periodu uradila mnogo na putu postizanja rodne ravnopravnosti i pokazala političku volju i posvećenost u ispunjavanju obaveza preuzetih ratifikacijom međunarodnih ugovora, poštovanjem zahteva koji se stavljaju ispred nas u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, ali pre svega posvećenost poštovanju načela definisanih u Ustavu Republike Srbije.

Popović Ivković je govoreći na sesiji o multisektorskom delovanju u pravcu pružanja rodno odgovornih javnih usluga istakla da je Srbija izgradila koherentan sistem pravne zaštite od diskriminacije u skladu sa međunarodnim standardima, ojačala kapacitete nadležnih institucija, unapredila njihovu međusobnu saradnju i osigurala da se efikasnije prate moguća kršenja principa rodne ravnopravnosti. 

Do kraja godine predviđeno je i usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, čime će postupanje i funkcionisanje javnih službi biti definisano i zaokruženo.

- Verujem da je sve to doprinelo u ogromnoj meri razbijanju muškog mita u Srbiji. Podsetiću da je u našoj zemlji danas žena na čelu Vlade, ali i na čelu Narodne skupštine. Po podacima Svetske banke Srbija je na 18. mestu od ukupno 118 zemalja i prva je u našem regionu po zastupljenosti žena u političkom životu - rekla je Popović Ivković. 

Ona je takođe istakla i da u instituciji u kojoj radi žene danas čine jednu četvrtinu od ukupnog broja zaposlenih, što je veliki napredak s obzirom da je posao u Ministarstvu unutrašnjih poslova tradicionalno muški posao.

Govoreći o sprovedenim reformama u MUP-u, Popović Ivković je istakla da je učinjeno mnogo, počev od uvođenja instituta rodno odgovornog budžetiranja, usvajanja internih dokumenta, poput uputstva i priručnika za postupanje u slučajevima diskriminacije do projekta „Razvijanje rodne agende u Ministarstvu unutrašnjih poslova 2016-2018. godine“.

"U ovim reformama ostvarili smo najbližu saradnju sa Kraljevinom Švedskom, koja je vodeća država po pitanju poštovanja rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti i na nju smo se i ugledali", navela je ona.

Kaže da je najponosnija na osnivanje Mreže žena u policiji. "Verujem da ona predstavlja veliki korak u poštovanju politike jednakih mogućnosti i prevazilaženju predrasuda da žene nisu sposobne da obavljaju određene poslove. Sve je to doprinelo i da među 711 novih policajaca, koji su završili svoja školovanja i koji su primljeni u naše redove krajem maja, bude čak 125 dama. Sa radošću mogu da konstatujem i da smo nedavno prilikom obeležavanja Dana policije od devet nagrađenih, imali dve dame, koje su dobile medalje za zasluge i posvećenost u službi", rekla je Popović Ivković.

Ona je podsetila i da je značajan segment i svakako jedan od prioriteta u radu MUP-a borba protiv nasilja nad ženama.

- Na tom planu smo takođe uradili mnogo. Prelomni trenutak u toj borbi bio je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je počeo sa primenom od juna 2017. godine. Ministarstvo je u septembru iste godine formiralo i radnu grupu koju čine pripadnici MUP-a, ali i predstavnice UN Women i Ženske platforme za razvoj Srbije - rekla je državni sekretar. 

Ona kaže i da je uspostavljanje saradnje sa nevladinim sektorom bila pođednaka prekretnica u ovoj borbi, baš koliko i usvajanje samog zakona.

- Ukazujući jedni drugima na ono što dobro radimo, ali i ono što treba da popravimo, kroz jedan partnerski odnos, postigli smo mnogo i učinili da žene ne ćute, da se odvaže i prijave nasilje, o čemu svedoči i broj prijava koji je sve veći iz godine u godinu, kao i broj izrečenih hitnih mera - rekla je državni sekretar, podsećajući i da je u MUP otvorena i besplatna telefonska linija koja je dostupna 24/7 i na koju svi mogu potpuno anonimno prijaviti policiji ukoliko imaju saznanja da neko trpi nasilje.

Govoreći o nedavno realizovanoj studijskoj poseti Madridu, radi upoznavanja sa najboljom praksom i najboljim sistemom borbe protiv nasilja nad ženama, Popović Ivković je objasnila da ona predstavlja prvu aktivnost u okviru projekta ,,Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, koji MUP sprovodi u saradnji sa UN Women, a koji predviđa uvođenje i primenu nove mere zaštite - sistema narukvica za žrtve i počinioce nasilja.

- Nažalost, svesni smo da je nasilje u porodici fenomen koji se javlja svuda u svetu, u svim kulturama, nezavisno od ekonomskog statusa i društvenog sloja porodice. Žrtve porodičnog nasilja najčešće ćute zbog stida ili straha od osude pojedinih iz društva ili ekonomske nesamostalnosti, te okolina nekada ne može da primeti postojanje ovog problema. Zato je od izuzetne važnosti da kao društvo budemo senzibilniji kada je reč o žrtvama nasilja i da se u njihovu zaštitu uključe svi akteri - zaključila je državni sekretar.

Popović Ivković je poručila da će Republika Srbija nastaviti dodatno da unapređuje svoje kapacitete za dobrobit svih građana Srbije.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro