PROGLAŠENO VANDREDNO STANJE U IVANJICI: Izlio se mazut u Moravicu! (FOTO, VIDEO)

 

Rekom Moravicom pluta velika masna mrlja od mazuta, a u opštini Ivanjica je zbog toga proglašena vanredna situacija.

Izlio se mazut za grejanje Zavoda za rehabilitaciju.

Procenjuje se da su u pitanju rezerve od oko 70 tona mazuta koji je nedavno nabavljen za predstojeću grejnu sezonu.

- Mazut se iz atmosferske kanalizacije izlio u Moravicu. Ekološki i komunalni inspektori reagovali su odmah. Ne mogu da kažem koji je uzrok, niti da li će neko za to snositi odgovornost. Važno nam je kao lokalnoj samoupravi da što pre stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku i može napraviti veliku ekološku katastrofu u celoj zapadnoj Srbiji - rekao je Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Prema Mitrovićevim rečima, mora se istočiti sav mazut koji se nalazi u cisternama, a tek onda se može krenuti u saniranje posledica na Moravici.

- Ono što je bitno za građane Ivanjice jeste da je voda za piće ispravna, jer se vodozahvat nalazi 15 kilometara uzvodno, ali nije za tehničku upotrebu za pojenje stoke ili zalivanje od mesta izlivanja, pa na dole - naglasio je Mitrović.

To je, kaže, preporuka Zavoda za javno zdravlje.

- Bilo koju prepreku da stavimo na mlaz mazuta on popusti. Čekamo mašinu da stigne i moramo napraviti neku kaptašu da se taj mazut sliva. Mi kao lokalna samouprava smo se maksimalno angažovali, uradićemo sve što je u našoj moći. Ali nam je potrebna pomoć malo viših instanci od opštine Ivanjica - istakao je Mitrović.

Meštani koji žive pored reke u naselju Šume kažu da su primetili masnu mrlju u ponedeljak popodne. Na terenu su predstavnici lokalne samourave i vodoprivredne inspekcije. Ocekuje se dolazak i predstavnika Sektora za vanredne situacije.

Iz čačanskog zavoda za javno zdravlje navode da su obavešteni da se dogodio incident oko zagađenja reke Moravice i da čekaju obaveštenja o daljim postupcima od nadležnih organa koji gazduju rekom.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro