Izvor:
17.08.2019 u 15:25
0

POPOVIĆ: Srbija i SPC moraju da štite crkvu u Novom Brdu!

SPC mogla bi da uradi najviše na zaštiti i očuvanju identiteta Crkve svetog Nikole u Novom Brdu, smatra naučni savetnik Arehološkog instituta u BG Marko Popović

To važi, iako je ona arheološki dragulj a ne dejstvujuća crkva,

– Što se tiče struke uradili smo što smo mogli, napisali smo dvojezičnu knjigu u kojoj je naučno dokazano da je to pravoslavna Crkva svetrog Nikole – rekao je on.

Popović je podsetio da je Nemačka ambasada investirala novac za rekonzervaciju Crkve svetog Nikole, što je, kako dodaje bila prilika da se ambasadoru, koji je na lokalitet dolazio i sa Ramušem Haradinajem, uruči njihova knjiga koja potvređuje da je to pravoslavna katedrala.

Ambasada je obustavila finasiranje, kaže Popović, ali podseća da su samo dva meseca posle, kosovski i barski nadbiskup održali su na tom mestu misu, a
ovih dana na tvrđavi je istaknuta i kosovska zastava.

Popović smatra da je država trebalo da uložili više truda da Crkvu svetog Nikole odbrani od nasrtaja, rekao je Popović i dodao da je razgovarao i sa vladikom Teodosijem kome je predložio da bi bilo dorbo da se na tom mestu održi služba Božja, da se uradi upravo ono što su katalici uradili.

Popović koji je dve godine pod okriljem Uneska radio na konzervarciji tog sednjovekovnog grada, koga sada Priština pokušava da predstavi kao katolički, zahvaljujući čemu je nastala i monografija "Crkva svetog Nikole – Katedrala Novog Brda" veruje da i dalje postoji prostor da se srpska strana uključi u proces zaštite.

Popović podseća da je na kiliometar od centra Novog Brda postojala katolička crkva, ali da Albanci nisu išli ka tome je rekonzerviraju i srede već su se usmerili na pravoslavnu pokušavajući da dokažu da je katolička.

To što su uradili na samom lokalitetu zločin je nad kulturnim nasleđem – rekao je Popović i dodao da je sve radila neuka ekipa, pod firmom prištinskog arheološkog instituta.

Dodaje da institut iz Prišštine nije ni smeo da radi ništa na tom prostoru jer i Ahtisarijev plan Novo Brdo jasno označava kao srpski spomenik kulture.

Crkva je, kako je dodao radovima koji su započeti na rekonzervaciju preoblikovana u trobrodnu baziliku što nikada nije bila, cela intervencija je oštetila spomenik, ali kaže na sreću nije realizovana cela zamisao – imali su nameru da metalnim konsturkcijama izimitiraju forme trobrodne bazilike sa pričom da je to katolička crkva

– Srbija prema Novom Brdu nije pokazala nikakav interes, svi naši pokušaji pa i predstavnika Uneska iz Sarajeva da se u program uključi nisu dali rezultat iako je to morao da bude priorite – tvrdi Popović koji je na privatnu inicijatvu postao deo ekipe koja je radila pod okriljem Uneska.

– Postojala je mogućnost da se uradi rekonzervacija Crkve svetog Nikole ali za razliku od Albanaca niko sa srpske srane nije pokazao interes – ni institucije iz Beograd ni sa severa KiM ni iz Kancelarije za KiM … , niko nije došao – kaže Popović.

Popović navodi da nastavak radova u Novom Brdu zavisi od sredstava i dodaje da ih za 2017. nije bilo, da se zbog političke situacije nije radilo na tome da ona budu obezbeđena za 2018. i 2019.

Postoji teoretska mogućost da radovi budu nastavljni kada se stanje popravi, rekao je Popović i dodao da posla ima za više godina i sada kada je ogroman posao uspešno urađen – rekonsturisan je zamak – gornji grad, sa svim objektima, i od donjeg grada bedem je otkiven.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter