Izvor:
22.08.2019 u 12:56
0

VLADE RADULOVIĆ: SAD se sada zalažu za kompromis!

Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića I državnog sekretara Majka Popmpea u Njujorku samo pokazuje da se sada i Vašington zalaže za ideju kompromisnog rešenja kosovskog pitanja, koje će odgovarati I Beogradu I Prištini, izjavio je vojno-politički analitičar Vlade Radulović.

– Sada, kako će se to realizovati, videćemo, ali možemo pretpostaviti da polako ulazimo u završnu fazu rešavanja kosovskog pitanja – naveo je Radulović.

Prema njegovim rečma, očito je da su takse ključni "kamen spoticanja" u dijalogu I očekuje da će sada biti, kako kaže, pojačani pritisci na Prištinu za ukidanje te mere.

Radulović kaže da je na razgovor Vučić-Pompeo u Prištini bilo dosta reagovanj, jer ističe da je taj po njemu neočekivani susret pokazao da je Srbija uvažena i da se pita u najvećoj meri kad je u pitanju kosovski problem.

Upitan kolika je opasnost da tzv. “zamrznuti konflikt”, koji imamo sa Prištinom, preraste u oružani sukob, Radulović kaže da to stanje nije ništa novo i da postoji i na drugim mestima u svetu, ali da to ne menja činjenicu da je u takvim slučajevim i najmanji incident dovoljan da sve preraste u otvoreni oružani sukob.

Podseća da na tzv. Kosovu postoji nekoliko grupacija koje bi mogle da izazovu incidente, od nekadašnjih boraca ISIS-a do veterana tzv. OVK, koji nisu pod kontrolom političkih lidera poput Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija i drugih.

Ističe da je opasnost ne samo po Srbe već i pripadnike međunarodne misije na tzv. Kosovu velika.

– Srazmerno broju stanovnika, Kosovo je područje sa najvećim brojem povratnika sa ratišta u Siriji", naveo je, primetivši da Priština malo radi na njihovoj deradikalizaciji i da su za njih predviđene zatvorske kazne između tri i po i četiri godine – kaže on.

To je, zaključuje, kratak period da se bilo šta uradi.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter