Izvor:
23.08.2019 u 09:57
0

MIHAJLOVIĆ: Teretna pruga u Smederevu gotova za sedam dana!

Teretna pruga u Smederevu, koja će povezati smederevsku luku i buduću industrijsku zonu Smederevo sa železničkim Koridorom 10, biće potpuno završena za oko sedam dana, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarka je rekla da država ulaže 380 miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja i da će već za dvadesetak dana biti raspisan tender za izgradnju Luke Smederevo i da očekuje da radovi počnu u martu.

– To će omogućiti da ovaj deo Srbije bude čvorište kada je reč o toj vrsti teretnog saobraćaja – rekla je Mihajlović tokom obilaska završnih radova na izgradnji teretne pruge i zgradi nove železničke stanice u Smederevu.

Istakla je da je izgradnjom tih 7,5 km pruge povezana industrijska zona i autoput, kao i da nema starteški važnije stvari za taj deo Srbije.

Tako se, između ostalog, izmešta i pruga iz centra Smedereva, dodala je Mihajlović.

Posle završetak radova započeće započeti postupak tehničkog prijema.

Investicija u izgradnju potpuno nove pruge u dužini od 7,5 km vredna je 9,5 miliona evra.

To će biti prva pruga u Srbiji izgrađena isključivo za teretni saobraćaj i koja će povezati jednu luku sa javnom železničkom infrastrukturom.

Nova pruga će omogućiti da se roba sa železnice dalje prevozi Dunavom odnosno da roba koja stiže Dunavom se dalje prevozi prugom, umesto kamionima.

Iako je reč o teretnoj pruzi, ovaj projekat nije važan samo za privredu, već i za građane Smedereva, jer će biti izmeštena pruga iz centra grada.

Projekat je važan i zbog razvoja turizma, jer mnogi možda ne znaju da će izmeštanje pruge omogućiti da smederevska tvrđava bude stavljena pod zaštitu UNESCO-a i da počne njena obnova.

Izvođač radova na pruzi je Štrabag, a projektant i nadzor Saobraćajni institut CIP.

Radovi su počeli 27. marta 2018.

Projekat obuhvata izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge, uključujući ranžirnu stanicu i staničnu zgradu.

Pruga će povezati Luku Smederevo (odnosno Terminal za rasute i generalne terete Luke Smederevo) sa postojećom prugom Smederevo-Mala Krsna.

Postavljeno je oko sedam kilometra koloseka, izgrađena je potpuno nova i moderna železnička stanica površine 140 metara kvadratnih, tri mosta, više od četiri kilometra kontakne mreže, a velika pažnja je posvećena bezbednosti u saobraćaju tako da je postavljena moderna signalizacija i putni prelaz je obezbeđen rampom.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter