Izvor:
24.08.2019 u 15:48
0

NAJDUŽI PUTNIČKI LET OD ČAK 19 SATI: Tri testa aviokompanije u oktobru, novembru i decembru!

Najduži komercijalni putnički let na svetu trenutno je onaj Singapore Airlinesa kojem od Njujorka do Singapura treba oko 18 sati i 45 minuta.

Međutim, australijski avio-prevoznik Qantas sada ima plan da uvede i direktnu putničku liniju koja bi bila prva s trajanjem dužim od 19 sati.

Ipak, pre nego što ukrcaju prve putnike na ovako dug let, u Qantasu su odlučili da ispitaju kako će tako dugo putovanje uticati na zdravlje i dobrobit njihovih putnika.

Iz tog razloga su osmislili test – na tri testna leta aviona Boing 787-9 Drimlajner od Njujorka i Londona do Sidneja oni će prevoziti svoje zaposlene.

Pritom će im naučnici sa univerziteta Monash u Melburnu meriti moždane talase, beležiti podatke o njihovoj budnosti, te im meriti nivo melatonina, hormona odgovornog za regulisanje ciklusa spavanja, pre, tokom i nakon leta.

Na tri ovakva testna leta, planirana za oktobar, novembar i decembar, biće smešteno po 40 putnika koji će poslužiti kao ispitanici u ovoj studiji.

Jednom kada (ili bolje rečeno ako) se pokaže da ovakav način putovanja nema značajan uticaj na zdravlje, Qantas planira u redovno poslovanje do 2022. ili 2023. godine da uvede nekoliko linija s neprekidnim letovima u trajanju preko 19 sati. Primarno će to biti linije koje će povezivati Njujork i London sa Sidnejom, Melburnom i Brizbejnom.

Direktni letovi na ovako dugim relacijama biće skuplji od onih s presedanjem u Dubaiju ili Singapuru, te će biti primarno namenjeni poslovnim ljudima koji su spremni da plate više kako ne bi izgubili dodatno vreme čekajući na sledeći let.

Naučnu studiju o uticaju 19-časovnog putovanja na ljude sufinansira i australijska vlada.

Izvor: B92
Foto: Twiter/A Pie de Ruta‏ @APiedeRuta

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter