Izvor:
08.09.2019 u 15:19
0

OTVOREN MUZEJ: Jedan vek Bauhaus škole dizajna!

U Desau, gradu na istoku Nemačke, danas je obeležena 100-godišnjica Bauhaus škole dizajna, a tim povodom kancelarka Angela Merkel je otvorila novi muzej.

Merkel je prilikom otvaranja muzeja rekla da i "danas uživamo" u tom avangardnom stilu.

Desau je drugi dom škole koja je tu premeštena iz Vajmara, a zgradu novog muzeja dizajnirale su arhitekte iz Barselone s ciljem da se uklopi u sam grad i prirodu.

Izložba u novootvorenom muzeju donosi priču o čuvenoj školi u Desau, sa više od 1.000 eksponata.

Bauhaus je osnovan u Vajmaru 1919. godine pod arhitektom Valterom Gropijusom dok se Nemačka borila sa svojom političkom budućnošću posle Prvog svetskog rata, prenose mediji.
U Vajmaru je početkom godine otvoren muzej, gde se nalaze mnogi predmeti škole koja je pomerala granice između umetničkog i industrijskog.

Ranije ove nedelje Merkel je rekla da su "mnoge žene ostavile dubok trag u stilu Bauhausa".

Zgrade Bauhausa u Desau, Vajmaru i Bernau su pod zaštitom Uneska.

Izvor. Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter